OVO SU POSLEDNJE REČI HRABRE NOVINARKE: Bolje da mi islamisti odseku glavu nego da živim ponižena!
Foto: Twitter

Prkosila im do poslednjeg trena

OVO SU POSLEDNJE REČI HRABRE NOVINARKE: Bolje da mi islamisti odseku glavu nego da živim ponižena!

Planeta -
Pripadnici militantne Islamske države pogubili su mladu sirijsku novinarku Rukiju Hasan u gradu Raki, prethodno je optuživši da ih je špijunirala.

Njezinu smrt potvrdili su aktivisti iz udruženja za ljudska prava RBSS u kojoj je i sama bila aktivna.

Osnivač usdruge Abu Mohamed, objavio je na Tviteru poslednje reči pogubljene novinarke:

“Nalazim se u Raki i primila sam pretnje smrću. Ako me ISIS uhvati i ubije, to će biti u redu – bolje da mi odseku glavu i da zadržim svoje ljudsko dostojanstvo nego da živim u njihovoj zemlji, potpuno ponižena”.

Na društevnim mrežama pod pseudonimom

Rukija Hasan često je, pišući na društvenim mrežama pod pseudonimom Nisan Ibrahim, objavljivala informacije o svakodnevnom životu stanovnika koji žive ispod strahovladom ISIS u sirijskom uporištu Raka, piše britanski Dejli Mejl.

Ona je peti novinar pogubljen u Islamskoj državi od oktobra prošle godine.

“Isključite nam internet, imamo golubove…”

Dejli Mejl piše kako nije poznato jesu li mladu novinarku pripadnici ISIS najpre uhapsili i držali zarobljenu ili je odmah pogubili. Zna se da je njena zadnja objava na Tviteru bila još 21. jula prošle godine.

“Samo napred, isključite nam internet, naši golubovi pismonoše neće se žaliti”, napisala je u toj objavi pokazavši kako i u teškim uslovima i opasnom okruženju nije izgubila nadu i smisao za humor.

Vlasti tzv. Islamske države obavestili su nenu porodicu o njenoj smrti pre tri dana rekavši im da je bila osuđena zbog špijunaže i objavljivanja poverljivih inofrmacija.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track