Božić uz festival i strah od terora

Širom sveta slave rođenje Hrista po julijanskom kalendaru

Božić uz festival i strah od terora

Planeta -
Dok neki ovaj dan slave u miru i uz pesmu i igru, pojedini vernici najradosniji hrišćanski praznik dočekuju plašeći se napada džihadista

MOSKVA/KIJEV/KAIRO - Veliki deo pravoslavnih hrišćana, kao i pripadnici drevnoistočnih crkava Božić će proslaviti 25. decembra po julijanskom, to jest 7. januara po gregorijanskom kalendaru.Dok će neki slaviti u miru, uglavnom uz porodicu ili uz pesmu i igru, praznik u nekim zemljama neće biti dočekan s radošću, već sa oprezom i strahom od novih napada.

Ukrajina... Veselje na ulicama
Ukrajina... Veselje na ulicama

U domu Romanovih

Božić se slavi širom Rusije, a u nekim delovima zemlje proslava će trajati sve do Bogojavljenja. U Sankt Peterburgu ove godine organizovan je 14. Sabor vertepnog teatra, na kojem će posetioci moći da gledaju akrobacije kozaka na konjima, slušaju narodne pesme i gledaju ruske igre. U Jekaterinburgu je organizovan festival skulptura od leda, dok je u Carskom centru pripremljena serija događaja nazvana „Božić u domu Romanovih“.U Moskvi će tradicionalnu liturgiju na Božić održati patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, a u prestonici najveće zemlje sveta biće održan i Božićni festival, na kojem će se predstaviti 40 ruskih oblasti i 15 zemalja.
Etiopija... Slavlje uz pesmu
Etiopija... Slavlje uz pesmu

Ukrajinski pravoslavci, koji čine većinu stanovništva, podeljeni su u čak tri crkve - Ukrajinska pravoslavna crkva (Kijevska patrijaršija), Ukrajinska pravoslavna crkva (Moskovska patrijaršija) i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva - i do sada su svi oni slavili Božić po julijanskom kalendaru.Međutim, deo njih pokrenuo je ove godine peticiju da se to promeni i da Ukrajinci promene praksu i najradosniji hrišćanski praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru. Ova rasprava pojačana je zbog preispitivanja nacionalnog identiteta i sukoba s Rusijom, pa bi mogla da dovede do dodatnih podela u već rastrzanoj zemlji.

Egipat... Papa Tavadros Drugi
Egipat... Papa Tavadros Drugi

Aktivisti koji se zalažu da se Božić proslavlja isključivo 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, pokrenuli su dve peticije na sajtu predsednika države Petra Porošenka i, ako skupe dovoljno potpisa, lider Ukrajine će morati da razmotri ovu odluku. Mada je nejasno kako bi odluka državnih vlasti mogla da utiče na bilo koju od tri pravoslavne crkve u zemlji, jer država nema pravo da im nameće svoja pravila.

Mogući napadiOsim pravoslavnih crkava koje se drže julijanskog kalendara, Božić će 7. januara proslaviti i pripadnici nekih drevnoistočnih crkava, među kojima su Kopti, Etiopljani i Eritrejci.Kopti, koji su najveća hrišćanska zajednica na Bliskom istoku, skoro svakog Božića nađu se na meti islamskih ekstremista, koji se ne libe da aktiviraju bombe i u crkvama tokom liturgije, pa i ovaj dočekuju sa oprezom i strahom od novih napada džihadista. Da neće biti mira ni ove godine, najavio je i šeik Sameh Abdel Hamid Hamuda, vođa egipatskih salafista, koji je izdao fatvu kojom zabranjuje svim muslimanima da čestitaju Božić svojim prijateljima. Prema odluci Hamude, svaki musliman koji čestita Božić ili Uskrs hrišćaninu biće proglašen nevernikom.

Rusija... Služba u svim crkvama
Rusija... Služba u svim crkvama

Božić će slaviti i hrišćani u Etiopiji, gde je običaj da se u crkvu ide rano, još u četiri ujutru, a onda se u Adis Abebi organizuje veliki Etiopski božićni ples, na kojem lokalni rege umetnik Jalifa peva popularne pesme.

ČinjeniceKO SLAVI 7. JANUARAJulijanski kalendarRuska pravoslavna crkvaSrpska pravoslavna crkvaGruzijska pravoslavna crkvaUkrajinska pravoslavna crkvaMakedonska pravoslavna crkvaCrnogorska pravoslavna crkvaMoldavska pravoslavna crkvaJerusalimska pravoslavna crkvaKoptski kalendarKoptska pravoslavna crkvaEtiopski kalendarEtiopska pravoslavna tehavedo crkvaEritrejska pravoslavna tehavedo crkva

Jermeni slave 6. i 19. januaraTRI CRKVE I DVA DATUMAJermenska apostolska crkva zadržala je nekadašnji običaj da se rođenje Hrista slavi ne kao poseban praznik, već istog dana kad i Krštenje Isusovo. Kako oni koriste gregorijanski kalendar, taj praznik slave 6. januara, a istog datuma Božić proslavlja i Jermenska katolička crkva. S druge strane, Jerusalimska patrijaršija Jermenske crkve koristi julijanski kalendar, pa isti praznik proslavlja 19. januara po gregorijanskom kalendaru.

Neobična tradicijaSRPSKA PUCNJAVAU američkom gradiću Džekson u Kaliforniji, gde živi veliki broj Srba, Božić po julijanskom kalendaru se proslavlja na neobičan način - pucnjavom.Srbi se prvo okupe u Crkvi Svetog Save, sagrađenoj još 1894. godine, a onda svi izađu ispred hrama, pa muškarci izvuku puške i pištolje i zapucaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track