AMERIKA ĆE ČEKATI EL ČAPA ŠEST GODINA: Narko bos toliko može da odlaže izručenje
Foto: Profimedia

Pravne zavrzlame

AMERIKA ĆE ČEKATI EL ČAPA ŠEST GODINA: Narko bos toliko može da odlaže izručenje

Planeta -
Postupak izručenja kralja narkomafije Hoakina “El Čapa” Guzmana Sjedinjenim američkim državama potrajaće najmanje godinu dana, a moguće je čak četiri ili šest godina ako advokati posegnu za svim raspoloživim pravnim sredstvima, saopštila je državno tužilaštvo u Meksiku.

“Ocenjujem da bi proces mogao trajati najmanje godinu dana”, rekao je za “Radio Formula” Hose Manuel Merino Madrid, direktor službe za međunarodne odnose u meksičkom državnom tužilaštvu.

On procene temelji na dosadašnjim iskustvima sa izručenjima vođa narkokartela koji su angažovali vešte advokate kako bi odgodili ili sprečili izručenje. Službeni postupak izručenja El Čapa u Sjedinjene države pokrenut je u nedelju u

Meksiku pošto su predstavnici Interpola stigli u zatvor Altiplano i uručili dva “naloga za hapšenje u svrhu izručenja”.El Čapov advokat rekao je da će ući u “tešku” pravnu bitku i ići sve do Vrhovnog suda kako bi sprečio izručenje.

El Čapo je šef narkokartela Sinaloa, a uhapšen je u petak u državi Sinaloa, šest meseci nakon bega iz zatvora visoke sigurnosti u Altiplanu, gde je ponovno vraćen.

Meksička vlada ne želi da riskira novi beg kralja droge, jer to ima izrazito negativne posledice po percepciju ozbiljnosti vlade.

(net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja