Hitler patio od kompleksa mesije

Tajni izveštaj

Hitler patio od kompleksa mesije

Planeta -
U izveštaju, koji je ležao zaboravljen od rata, navodi se da se "jevrejska fobija" nacističkog diktatora povećavala sa sve bližim porazom

LONDON - Nacistički vođa Adolf Hitler patio je od "kompleksa mesije" i bio je opsednut jevrejskim "unutrašnjim neprijateljima" tokom Drugog svetskog rata, navodi se u tajnoj proceni britanske obaveštajne službe iz 1942. godine.

U izveštaju, koji je nedavno objavljen i koji je ležao zaboravljen od rata, navodi se da se "jevrejska fobija" nacističkog diktatora povećavala sa sve bližim porazom, prenose svetski mediji.Analizu, koju je objavio Univerzitet Kembridž, naručio je naučnik Mark Abrams, a napisao ju je njegov kolega sa Kembridža Džozef Mekardi. Abrams, svetski pionir u marketinškom i istraživanju javnog mnjenja, tokom Drugog svetskog rata radio je sa Bi-Bi-Sijevom Jedinicom za analizu prekomorske propagande i Odborom za psihološko ratovanje."U vreme kada je napisana analiza, ratna sreća se okretala protiv Nemačke", rekao je istoričar sa Kembridža Skot Entoni koji je istraživao Abramsa i tako naišao na ovu studiju. "Kao odgovor na to, Hitler se okrenuo domaćem frontu". Mekardi je prepoznao da se, suočen sa propašću na spoljnom planu, vođa nacista fokusirao na "unutrašnjeg neprijatelja" - pre svih na Jevreje."Budući da sada znamo da je 'konačno rešenje' počinjalo, ovo je uzbudljivo štivo za čitanje", dodao je Entoni.Abrams je smatrao da transkripti Hitlerovih govora mogu da otkriju skriveni sadržaj i nesvesne ideje neprijatelja. Analiza, koja je nedavno otkrivena, zapravo je fokusirana na govor koji je Hitler dao preko radija 26. aprila 1942. godine. "Taj sadržaj odražava njegove morbidne mentalne tendencije", navodi se u uvodu izveštaja.Te tendencije kategorisane su po terminima "šamanizam", "epilepsija" i "paranoja". "Šamanizam" se odnosio na Hitlerovu histeriju i potrebu da se hrani pozdravima mase, dok su druge dve tendencije karakteristike koje su se razvijale vremenom."Epilepsija" je pokrivala njegovu nemilosrdnu i hladnu crtu koja je kombinovana sa gubitkom hr hrabrosti kada mu planovi propadnu. Mekardi u analizi kaže da se na osnovu Hitlerovog govora vidi da je on bio čovek "koji je ozbiljno razmatrao mogućnost poraza".

"Paranoja" je treća tendencija koja je najviše zabrinjava i koja se vidi kroz "mesijanski kompleks" diktatora, zbog koga Hitler veruje da predvodi izabran narod na krstaškom pohodu protiv zla koje je otelotvoreno u Jevrejima, navodi se u analizi.U beleškama na kraju analize o "jevrejskoj fobiji" navodi se da je Hitler Jevreje smatrao ne samo pretnjom Nemačkoj već "univerzalnom dijaboličnom agencijom". Sada se zna da se nedeljama pre govora počelo sa radom na "finalnom rešenju" i pokušaju uništenja cele jevrejske populacije."Hitler je bio upetljan u mrežu verskih zabluda", zaključuje Mekardi. "Jevreji su inkarnacija zla, dok je on duh dobrote. On je bog koji može da pobedi zlo", navodi on u studiji. Nedavno otkrivena analiza sada je smeštena u Abramsovu arhivu u Kembridžu i dostupna je istraživačima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track