NOVA PRETNJA BALKANU: Evo koliko su plaćeni Albanci koji regrutuju borce za Islamsku državu
Foto: AP

Tajni izveštaji

NOVA PRETNJA BALKANU: Evo koliko su plaćeni Albanci koji regrutuju borce za Islamsku državu

Planeta -
ISIS dobro plaća ljude koji regrutuju borce za rat u Siriji.

Italijanski mediji pišu da su Kosovari koji žive u Italiji, propagiraju i regrutuju ljude plaćeni od 1.000 do 2.000 evra mesečno. Kriterijumi za "zaposlene" u ISIS-u je da poznaju dobro italijanski i znaju kako da koriste računar.

Italijanski mediji, pozivajući se na tajni izveštaj obaveštajnih službi, pišu da ISIS pokušava da proširi regrutne centre i na Balkanu.

To će se učiniti uz pomoć Albanaca koji nisu sumnjivi italijanskoj policiji. Svetsko javno mnjenje još nije bilo upoznato sa ISIS-om kada je Đulijano Ibrahim Delvano ubijen u Siriji. Mladić iz Đenove, koji je prešao u islam borio se u brigadi koja je delovala u ime Abu Omara al Šišanija u Siriji. Ko mu je pomogao da se pridruži džihadistima ostalo je tajna.

Prema navodima tužilaštva, postojala je mreža za regrutovanje sa sedištem u Ankoni, ključna tačka za veze na Balkanu. Drugi deo priče uključuje italijanskog preduzetnika, koji je postao meta zbog čestih putovanja u Albaniju.

Otkriveno je da je krijumčario supstance koje su se koristile za izgradnju eksplozivnih sredstava, s krajnjim odredištem za Siriju. ISIS želi da regruti dobro govore italijanski, a Albanija je puna takvih. Italijanski mediji prenose stoga da opasnost koja stiže sa Balkana nikad nije bila veća.

(Info-ks.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track