BRUTALNO: Najmanje 70 holandskih mališana svaki dan gleda pogubljenja u Islamskoj državi
Foto: Printscreen Youtube

Strašno

BRUTALNO: Najmanje 70 holandskih mališana svaki dan gleda pogubljenja u Islamskoj državi

Planeta -
Holandske tajne službe strahuju da možda čak 70 holandske dece raste među džihadistima takozvane Islamske države (ID) i upozoravaju u najnovijem izvestaju na surov život u tom totalitarnom režimu

Obaveštajne i bezbednosna služba Holandskog ministarstva unutrašnjih poslova (AIVD), objavila je u utorak izveštaj pod nazivom "Život u Islamskoj državi, razotkrivanje mita" u pokušaju da predstavi porodicama, policiji i humanitarnim radnicima teškoće i opasnosti sa kojima su suoceni oni koji putuju u Irak i Siriju.

Izveštaj daje sliku surovog života u režimu kome je "nasilje inherentno", gde se novi regruti danima ispituju kako bi se utvrdilo da nisu špijuni, a deca svakodnevno vode da gledaju pogubljenja onih koje su strogi šerijatski sudovi osudili na smrt, prenosi AFP.

Hiljade stranih boraca iz Zapadne Evrope i zemalja Zaliva prišle su redovima ID u protekle dve godine, želeći da podrže stvaranje islamskog kalifata u Iraku, Siriji i dalje, što je proklamovani cilj Islamske države. Među njima ima oko 200 državljana Holandije, uključujući oko žena. Od 70 dece koja, kako se strahuje, sada žive među džihadistima, jedna trećina je rođena bilo u Iraku bilo u Siriji, dok su ostale tamo odveli njihovi roditelji, navodi se u izveštaju.

Propaganda koju širi Islamska država "prikazuje idilični život u kalifatu koji jednostavno ne odgovara stvarnosti," upozorile su holandske službe u saopštenju.

"Obaveštajni podaci pokazuju da su uslovi života zaista strašni. Od trenutka kada novi regruti stigli u štab Islamske države, poput uporišta u Raki na severu Iraka, muškarci i žene bivaju razdvojeni", stoji u izveštaju. Žene koje od devete godine moraju da nose zar preko lica, imaju jednu jedinu funkciju u ID, a to je "da imaju koliko god mogu dece i što brže moguće," navedeno je u izveštaju.

Neudate žene se drže u kući i dozvoljeno im je da izlaze jednom nedeljno dok ih ne udaju. Deca idu u školu kada napune šest godina i tamo uče engleski i arapski, ali imaju i časove iz "doktrine ID i tačne interpretarcije i primene džihada".

"Za decu u područjima pod kontrolom ID život je pun smrti i razaranja", navodi se u izveštaju, koji će, kako se nadaju obaveštajci odvratiti ljude od odlaska u redove ID.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track