Najnovije vesti

(VIDEO) BALKANSKA VEZA: Oružje preko Albanije stiže do džihadista u Evropi
Foto: Profimedia

Vrata džihada

(VIDEO) BALKANSKA VEZA: Oružje preko Albanije stiže do džihadista u Evropi

Planeta
23:14h
Italijanska TV stanica RAI objavila je reportažu pod naslovom "Albanija, vrata džihada" u kojoj se govori o krijumčarenju oružja iz Albanije preko Crne Gore, te da je upravo oružje nabavljeno tim putem korišćeno u krvavim događajima u Parizu 13. novembra.

Reportažu je prenela albanska TV Ora nevs, a počinje od Skadarskog jezera koje deli Albaniju i Crnu Goru, te kojim noću plovi barka sa oružjem i švercerima.

Snimljena su dvojica muškaraca kako istovaruju kutije sa oružjem i kriju ga u blizini, odakle ga sutradan preuzimaju. Po rečima reportera to je oružje koje je korišćeno u krvavim događanjima u Parizu 13. novembra, a Balkan opisuje kao centar za regrutovanje džihadista.

Prema izveštaju italijanske TV1, ima više od hiljadu Albanaca koji se bore u stranim ratovima tako da je Albanija zemlja koja ima najviše džihadista u odnosu na broj stanovnika. U reportaži je opisan i način na koji funkcioniše crno tržište oružja.

Albanski švercer kaže da su najtraženiji AK 47, stari sovjetski pištolji i oružje iz bivše Jugoslavije. Po rečima švercera kalašnjikovi koštaju od 400 -– 450 evra, a bombe bombe od 60 do 70 evra. Oružje kreće čamcima ili ribarskim brodicama iz Drača ili Valone da bi završilo u rukama mafije ili terorista, navodi se u reportaži RAI.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...