RUSIJA PRETI: Otkrićemo šta rade avioni zapadne koalicije u Siriji!
Foto: Profimedia

Igor Konašenkov obećao objavljivanje informacija

RUSIJA PRETI: Otkrićemo šta rade avioni zapadne koalicije u Siriji!

Planeta -

Portparol Ministarstva odbrane Rusije - general Igor Konašenkov - saopštio je da je Moskva spremna da obaveštava svetsku javnost o avio-udarima u Siriji zapadne koalicije na čelu sa SAD.Pritom je odmah naglasio: da će Moskva to činiti da bi se „izbegli različiti falsifikati“. Pa razjasnio:

„Ako naše (zapadne) kolege budu ćutale o rezultatima svojih bombardovanja u Siriji - mi ćemo morati da informišemo javnost o posledicama njihovih udara. Ako neko ovo još nije shvatio - uzalud računa da to nećemo činiti“.

Istovremeno je general Sergej Rudskoj - načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba RF - izjavio da su Vazdušno-kosmičke snage RF, udarima po vojnim objektima terorista u Siriji, lišile Islamsku državu i druge ekstremističke grupacije „mogućnosti da operativno popunjavaju rezerve municije, oružja i goriva“.U nastavku je naglasio: „To je omogućilo sirijskoj armiji da pristupi ofanzivnim dejstvima koja sada izvodi na 15 pravaca. Značajna je promena i to što podatke o svakom petom cilju koji tuku naši avioni dobijamo od sirijske patriotske opozicije. Osim ovoga, grad Salma, koji je bio jedno od glavnih uporišta bojovnika, oslobođen je uz pomoć snaga opozicije Sokolovi pustinje. Patriotska opozicija trenutno ima preko 10.500 ljudi pod oružjem“.

Rudskoj je otkrio da odredima patriotske opozicije komanduje general Ajman Flat al-Ganim i da su poslednjih dana prema Raki, koju je Islamska država proglasila za svoju privremenu prestonicu, napredovali punih osam kilometara. Odredi pod njegovom komandom - „Sureim“ i „Čelobija“ - oslobodili su oko 60 kvadratnih kilometara teritorije istočno i zapadno od brane na Eufratu kod El-Ahmara.

General Rudskoj je, inače, precizirao da je ruska avijacija u Siriji dosad imala 5.662 borbena leta, uključujući 145 letova strateških bombardera. Ruska vazdušna kampanja, kako je ukazao, traje sto dana, a za to vreme su sirijske vladine snage oslobodile 217 gradova i naselja i povratile kontrolu nad više od 1.000 kvadratnih kilometara nacionalne teritorije.

Rudskoj je posebno naglasio da se „međunarodna humanitarna pomoć“ uglavnom usmerava u zone i gradove pod kontrolom terorista i tako im se pomaže da se duže održe. Još je „humanitarnim konvojima“ teroristima često doturano oružje, a bilo je i izvlačenja iz obruča ranjenih terorista.„Zato smo odlučili da Ruska Federacija organizuje u Siriji humanitarnu misiju. Glavnina pomoći biće usmerena u grad Dejr-ez-Zor koji je pod dugotrajnom opsadom Islamske države. Već danas su naši avioni padobranima tom gradu dostavili 22 tone humanitarne pomoći“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track