(VIDEO)TAHARUŠ: Arapski sistem seksualnog napastvovanja koji je u Evropu došao sa migrantima
Foto: Youtube/Printscreen

Napadi u gomili

(VIDEO)TAHARUŠ: Arapski sistem seksualnog napastvovanja koji je u Evropu došao sa migrantima

Planeta -
Svetska javnost je upoznala “taharuš” za vreme Arapskog proleća i protesta u Kairu, kad je na trgu Tahrir silovana američka novinarka Lara Logan. Ali i puno pre toga su žene u tom delu sveta prolazile istu torturu

Monstruozan čin kada grupa muškaraca na ulici okruži ženu te je, u pažljivo organizovanom scenariju, seksualno zlostavlja – od diranja do silovanja, a onda je najčešće i pokrade – nazivali su flertom , dok egipatske zagovornice ljudskih i ženskih prava nisu napravile iskorak i počele govoriti o praksi koja je žene oterala s ulica i javnih prostora, pa joj je napokon pre desetak godina dodeljeno pravo ime – “taharuš” (grupno seksualno uznemiravanje).

Upravo je ta praksa ritualizovanog nasilja, koju neki zovu “arapska igra silovanja”, ono što smo vidli u novogodišnjoj noći širom Nemačke, ali i Evrope, kazali su u nemačkom Federalnom kriminalističkom uredu.

“Taharruš” se odvija u javnom prostoru (koji je za žene, posebno ako se njime kreću same, u mnogim društvima prostor nesigurnosti) i uvek u gomili.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Svetska javnost je upoznala “taharrush” za vreme Arapskog proleća i protesta u Kairu, kad je na trgu Tahrir silovana američka novinarka Lara Logan. Ali i puno pre toga su žene u tom delu sveta prolazile istu torturu.

Grupa nasilnika podeli se u grupice i okruži žrtvu u tri kruga. Spoljni krug deluje kao štit, centralni čine posmatrači zlostavljanja, a unutrašnji napada žrtvu. U gužvi i buci, kao što je bilo za demonstracija, ali i u novogodišnjoj noći, napadi prolaze neprimećeno.

Slaba ili nikakva reakcija i sankcionisanje nasilnika te odnos prema ženama koje trebaju dokazati nevinost da bi mogle optužiti za silovanje, toj su praksi dale maha, a nasilnike ohrabrile da od flerta krenu na fizičke nasrtaje, piše tako Hind Ahmed Zaki sa univerziteta u Vašingtonu.

U Evropi su takvi napadi novost, iako su i dosad sporadično zabeleženi, na primer na koncertima, ali su se snage reda libile nazvati ga “taharušom” i zbog opasnosti od poistovećivanja svih imigranata s nasilnicima koji imaju ime i prezime.

http://www.youtube.com/watch?v=HjBwowo8Q1s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track