Osuđen zbog širenja homoseksualne propagande

Presuda gej aktivisti

Osuđen zbog širenja homoseksualne propagande

Planeta -
Nikolaj Aleksejev osuđen za širenje "gej propagande" među maloletnicima

SANKT PETERBURG - Ruski borac za prava homoseksualaca Nikolaj Aleksejev osuđen je danas za širenje "gej propagande" među maloletnicima, što je prva takva presuda u modernoj istoriji Rusije. Aleksejev je rekao za agenciju AP da ga je sud Sankt Peterburga kaznio globom od 5.000 rubalja (170 dolara) zbog kršenja zakona, koji je u februaru predstavljen u drugom po veličnini ruskom gradu.

On je dodao da će se žaliti na sudsku odluku. Borci za prava homoseksualaca naveli su da taj zakon, takođe, može da bude iskorišćen za zabranu javnih demonstracija. Aleksejev je pritvoren prošlog meseca pošto je na zgradu gradske skupštine u Sankt Peterburgu zalepio poster na kome je pisalo "homoseksualnost nije perverzija". Homoseksualnost je u Rusiji prestala da bude krivično kažnjiva 1993, ali je u javnosti ostalo veoma negativno raspoloženje prema gejevima.

Aleksejev i drugi aktivisti tražili su od moskovskih vlasti da im dozvole da organizuju gej paradu, ali im to nije bilo dozvoljeno. Dugogodišnji gradonačelnik Moskve, Jurij Lužkov opisao je gej parade kao "satanske". Njegov naslednik Sergej Sobjanjin rekao je da ne odobrava okupljanja gejeva, jer oni mogu da povrede verska uverenja mnogih Rusa. Aleksejev je naveo da će se žaliti ruskom Ustavnom sudu, a potom i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ukoliko viši sud u Sankt Peterburgu potvrdi današnju presudu protiv njega. U očiglednoj nameri da podrži inicijativu Sankt Peterburga, ruski parlament je krajem marta usvojio zakon koji propisuje novčane kazne do 500.000 rubalja (17.000 dolara) za isti prekršaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track