SIGURNA SMRT 50 MILIONA LJUDI: Ovo je plan Kine za nuklearno uništenje SAD!
Foto: AP

Osveta Pekinga bi bila strašna

SIGURNA SMRT 50 MILIONA LJUDI: Ovo je plan Kine za nuklearno uništenje SAD!

Planeta -
Nuklearna strategija Kine je razvojem novih oružjem prerasla iz sigurne osvete u potpuno sigurnu osvetu

Kineski pomorski časopis "Mornarica i trgovački brodovi" je u izdanju za oktobar 2015. objavio mapu uticaja nuklearnog udara od dvadeset balističkih raketa na Sjedinjene države, navodi američki portal National interest.

Ciljevi prikazani na mapi uključuju najveće gradove na istočnoj i zapadnoj obali SAD, kao i na srednjem zapadu. Prema ovoj grafici, džinovski oblaci nuklearnog zračenja bi prekrili veći deo SAD, a procenjuje se da bi napad prouzrokovao smrt oko 50 miliona ljudi.

Pored ove, u kineskom časopisu je prikazana mapa najbolje tačke za napad na Njujork, koja se nalazi na Menhetnu, i sa koje bi se eksplozivni talas ravnomerno raširo na ostatak grada.

Foto: AP
Foto: AP

Povodom ove mape, National interest nadovi da je reč o planu starom oko deset godina, a da bi se prikazani udar izvršio već zastarelim raketama DF-5 prve generacije. Pošto Kina sada ima raspoređene moderne balističke rakete DF-31 i DF 32-A, kao i JL-2 (koji se lansira sa nuklearne podmornice), analitičar Lajk Goldštajn navodi da je nuklearna strategija Kine prerasla iz "sigurne osvete" u "potpuno sigurnu osvetu".

Goldštajn navodi da su se u kineskoj štampi pojavili izveštaji i o nedavnoj probi interkontinentalnog balističkog projektila DF-41. Prema američkim obaveštajnim izveštajima, do sada su sprovedena četiri testa ove nove rakete, koja će najzad omogućiti Kini mogućnost lansiranja raketa sa severa Centralne Kine, koja može pogoditi sve ciljeve u SAD (osim Floride).

Foto: AP
Foto: AP

Lajl Goldštajn piše da su kineske nukelarne snage prikazane i na nedavnoj vojnoj paradi i Pekingu, gde je predstavljena i nova protivbrodska balistička raketa dugog dometa DF-26, koja je u kineskoj vojnoj štampi opisana kao kao "nuklearno i konvencionalno oružjnje dvostruke namene".

Na kraju, Goldštaj ipak navodi da uprkos navedenom, Kina ne planira da postane velika nuklearna sila, već želi da stvori "male, elitne i efikasne nuklearne snage", učeći iz iskustva Velike Britanije i Francuske, uz primenu ne manje od četiri podmornice koje nose nuklearno oružje. Ali, to je daleko manje od Rusije ili SAD, navodi američki analitičar.

(National interest)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track