FEJSBUK IMA TAKTIKU: Postoji jednostavan način da pobedimo ISIL na Internetu, evo kako
Foto: Profimedia

Onlajn rat

FEJSBUK IMA TAKTIKU: Postoji jednostavan način da pobedimo ISIL na Internetu, evo kako

Planeta -
Čelnici Fejbuka misle da Islamska država može da bude proterana sa te društvene mreže ukoliko bi više ljudi lajkovalo stranice terorističkih grupa.

Korisnici bi mogli da pokrenu digitalni rat protiv islamista tako što bi se pridružili njihovim grupama na Fejsbuku i slali im "ljubazne poruke" suprotne onima koje inače propagiraju, navode iz kompanije.

Primer je jedna nemačka neonacistička stranica koja je bila preplavljena lajkovima i pozitivnim porukama toliko da su je ukinuli na kraju.

"Ono što je nekad bila stranica puna mržnje i netolerancije pretvorila se u stranicu nade i tolerancije. Najbolji lek za govor mržnje je govor tolerancije", istakla je Šeril Sendberg iz Fejsbuka.

Ona smatra da bi ovom taktikom obeshrabrili islamiste i njihove regrute i pratioce. Kako navodi Independent, Fejsbuk je ove nedelje pokrenuo kampanju vrednu 750.000 funti kako bi zaustavio govor mržnje i ekstremizam.

Gugl takođe razmatra planove kako da "proteraju" ekstremiste s Interneta tako da se njihove stranice teško mogu pronaći i onemoguće regrutima da vrbuju nove džihadiste.

(Unilad)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja