POSLEDICA SUKOBA BRITANIJE I RUSIJE: Biće ugrožena borba protiv Islamske države
Foto: Profimedia

Prepucavanje

POSLEDICA SUKOBA BRITANIJE I RUSIJE: Biće ugrožena borba protiv Islamske države

Planeta -
Postoje strahovanja da bi diplomatsko zahlađenje u odnosima Velike Britanije sa Rusijom nakon tvrdnji da je ruski predsednik Vladimir Putin “verovatno odobrio” ubistvo bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka moglo da ugrozi međunarodnu saradnju u borbi protiv Islamske države,

Britanski "Independent" piše da ruska podrška sirijskom režimu i navodno bombardovanje umerenih pobunjenika i civilnih područja izazivaju međunarodnu osudu, ali sa porastom broja terorističkih napada u svetu, pojavljuju se pozivi za bližu saradnju.

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je da želi da vidi Francusku kako "jača koordinaciju" sa Rusijom, dok američki i ruski piloti komuniciraju kako bi obezbedili da se njihovi vazdušni udari u Siriji ne preklapaju, podseća "Independent". Britanski premijer Dejvid Kameron i Putin dogovorili su se da sarađuju u borbi protiv IS u telefonskom razgovoru koji je usledio nakon što je Britanija proširila svoje operacije u Siriji. Sada, međutim, pošto je istražna komisija britanske Vlade objavila da je Putin “verovatno odobrio” ubistvo bivšeg špijuna na britanskom tlu, odnosi koji su u fazi otopljavanja mogli bi da zahlade.

Analitičar Džon Lof iz instituta za međunarodne odnose "Čatam haus”, smatra da je s obzirom na postojeći nizak nivo saradnje slučaj Litvinjenko neće uneti neku razliku u odnosima Londona i Moskve. “Za Rusiju nije najvažniji odnos sa Velikom Britanijom, već sa SAD", rekao je Laf i dodao da ne veruje da će Amerikanci da prekinu dijalog sa Rusijom zbog onoga što se desilo u Londonu pre deset godina. On je, međutim, pominjanje Putinovog imena i bivšeg čelnika FSB NIkolaja Patruševa u izveštaju, ocenio kao "značajno", uz ocenu da to "može da utiče na odnose Rusije sa drugim državama, ne samo Britanijom".

"Ukoliko ste Oland ili (nemačka kancelarka Angela) Merkel i sastajete se sa Putinom, morate da se zapitate sa kim se rukujete", naglasio je analitičar. "Mislim da će sveukupni efekat biti produbljivanje sadašnje izolacije Rusije", naveo je on. Rezultati istrage o smrti Litvinjenka, koji je preminuo u Londonu 2006. pošto je popio čaj otrovan radioaktivnim polonijumom, a koje je danas obelodanio britanski sudija Robert Oven, naišli su na oštru reakciju Rusije i zaoštrili već ionako napete odnose Moskve i Londona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track