DAMASK NAREDIO LIKVIDACIJU ŠEFA RUSKIH ŠPIJUNA? Kriv jer je u Putinovo ime tražio Asadovu ostavku
Foto: Fonet/AP 21 Okt 2015

Misterija

DAMASK NAREDIO LIKVIDACIJU ŠEFA RUSKIH ŠPIJUNA? Kriv jer je u Putinovo ime tražio Asadovu ostavku

Planeta -
Rusko ministarstvo odbrane još početkom januara saopštilo da je Igor Sergun, direktor glavne ruske obaveštajne vojne službe, iznenada preminuo.

Okolnosti smrti šefa GRU-a i dalje su nejasne, a navodno je pronađen mrtav u Bejrutu. Međutim, pojavili su se neki novi detalji.

Prema najnovijim informacijama, kako pišu strani mediji, samo nekoliko nedelja pre smrti, Sergun je bio na delikatnom zadatku, otkriva Dejli Telegraf.

Navodno je u ime Vladimira Putina poslat u Damask gde je od sirijskog predsednika Bašar al-Asada tražio da odstupi sa svoje funkcije. Asad je ovaj predlog ljutito odbio.

Ruski predsednik je ovakve navode demantovao. Posle vesti o Sergunovoj smrti, pohvalio ga je za posvećenost domovini i napomenuo da je bio pravi vojni časnik i osoba od velike hrabrosti.

Putin je u oktobru istakao da Rusiji nije stalo da sirijski predsednik Bašar al-Asad i ubuduće vodi zemlju, dodajući da bi mogao da ga nasledi bilo koji drugi političar, samo ne Islamska država.

Rusija je 30. septembra pokrenula veliku vazdušnu operaciju protiv terorističkih grupa u Siriji, a ruski premijer Dmitrij Medvedev tada je rekao da Moskva u Siriji brani svoje nacionalne interese.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track