(VIDEO) ČETIRI KUĆE IZGORELE DO TEMELJA: Aljasku pogodio zemljotres jačine 7,1 stepeni Rihtera
Foto: AP

Strašan potres

(VIDEO) ČETIRI KUĆE IZGORELE DO TEMELJA: Aljasku pogodio zemljotres jačine 7,1 stepeni Rihtera

Planeta -
Seizmolog Majkl Vest kaže da je ovo najjači zemljotres u ovoj severnoj američkoj saveznoj državi u poslednjih nekoliko decenija.

Zemlja na Aljasci često se trese - prošle godine udaljena Aleutska ostrva pogodio je zemljotres jačine čak 7,9 stepeni Rihtera, "ali ono po čemu je noćašnji zemljotres značajan je to što je pogodio naseljenuoblast", kaže Vest i dodaje da bi naknadni tremori mogli da potraju nedeljama.

Najžešće je pogođen Enkoridž, najveći grad na Aljasci. Žrtava nije bilo, a materijalna šteta tek treba da se proceni. Vlasti su optimistične jer kažu da niko, osim vlasnika četiri uništene kuće, nije podneo izveštaj o značajnoj materijalnoj šteti.

Vincent Nusunginya (34), jedan od urednika u listu Poluostrvo Klerion, kaže da ga je potres zatekao u kući njegove devojke.

"Počelo je da se trese kao i uvek i sve je delovalo kao normalan zemljotres. ali onda sam počeo da osećam pravo ljuljanje, kao da me neko blago ljulja s jedne strane na drugu... Stvari su popadale na pod, ali nije bilo štete", priča on.

Zemljotres je pogodio Aljasku u 1:30 noću po lokalnom vremenu, a epicentar je bio 85 kilometara zapadno od Ankor Pointa na poluostrvu Kenaj, dakle na 258 kilometara od Enkoridža.

Dve kuće na Kenaju uništene su u eksploziji gasa, a druge dve je vatra potpuno progutala pre nego što su vatrogasci ustanovili da mogu da reaguju bez opasnosti od eksplozije gasa.

"Hvala Bogu, nemamo povređenih. Druga eksplozija je bila ogromna. Srećni smo da niko nije povređen", kae šef vatrogasaca Toni Prajor.

(OKC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track