NE DOZVOLITE DA VAS LAŽU: Ovo su najveći mitovi o islamu u koje većina veruje!
Foto: Ap 10 Jul 2013

Zablude

NE DOZVOLITE DA VAS LAŽU: Ovo su najveći mitovi o islamu u koje većina veruje!

Planeta -
Postoje mitovi u koje jednostavno verujemo bez ikakve provere. To važi i za islam, a mi vam ovom prilikom predstavljamo najčešće zablude koje ljudi imaju o njemu.

1. Muslimanke se moraju pokrivati

To nije istina. Nije obavezno da žene pokriju svoje telo, ali ta se ideja proširila kulturološki zbog islamske promocije skromnosti i poniznosti.

Od tri miliona muslimanki u Francuskoj, samo 367 njih je nosilo burke pre nego što su zabranjene. A dve zemlje koje još zahtevaju nošenje vela – Iran i Saudijska Arabija – ne nastanjuje ni jedan odsto muslimana iz celog sveta. Da budemo još precizniji, više zemalja je zabranilo pokrivanje od onih koje su ga uvele.

2. Muslimani su većinom Arapi

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Tek 20 odsto muslimana su Arapi a 62 odsto svih muslimana uopšte ne živi na Bliskom istoku. Nalik tome je i činjenica da 22 odsto svetske hrišćanske populacije živi u Africi, a stanovnici Afrike nisu ni blizu tome da postanu glavni predstavnici hrišćanstva.

3. Islam je “zapeo” u srednjem veku

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ni to nije tačno. Naime, 45 odsto američkih muslimana veruje da je evolucija “najbolje objašnjenje porekla života”. Uporedno s tim, u to isto veruje tek 24 odsto hrišćana.

Isto tako, islamsko “zlatno doba” revolucionalizovalo je gotovo sva područja ljudskih misli, pa bez njega ne bi postojala matematika i nauka kakvu danas poznajemo.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track