TRAGIČAN KRAJ BRITANSKOG AVANTURISTE: Hteo sam da pređe Antarktik, umro na 50 km od cilja
Foto: Profimedia

Ekspedicija

TRAGIČAN KRAJ BRITANSKOG AVANTURISTE: Hteo sam da pređe Antarktik, umro na 50 km od cilja

Planeta -
Britanski avanturista Henri Vorsli preminuo je u pokušaju da pređe Antarktik i tako uđe u istoriju.

Bio je svega 48 kilometara nadomak cilja kada je pozvao za pomoć i prebačen je u bonicu u Čileu zbog iscrpljenosti i dehidratacije.

Putovao je sam uz pomoć kraljevske porodice koja mu je pružila podršku za ovu avanturu. Uprkos naporu lekarskog osoblja, Henrijevi organi su otkazali i on je preminuo u Punta Arenasu u Čileu.

Vorsli je inače u dobrotvornoj akciji uspeo da sakupi oko 132.000 evra za ranjene vojnike, a taj fond podržali su i članovi britanske kraljevske - porodice princ Vilijam sa suprugom Kejt kao i princ Hari.

On je 71 dan proveo na Antarktiku u želji da postane prva osoba koja je bez ičije pomoći prešla ceo kontinent, ali je morao da zatraži medicinsku pomoć kada je bio samo 50 kilometara udaljen od svog cilja. On je na put od obale do obale, dug 1.770 kilometara, krenuo u novembru sa sankama sa hranom, šatorom i opremom. Plan je bio da pređe kontinent bez pomoći i podrške, bez dostavljanja dodatnih zaliha i pomoći pasa ili nekog drugog.

Njegova želja je bila da ostvari ono u čemu nije uspeo ser Ernest Šeklton pre jednog veka, a upravo je njegov predak, Frenk Vorsli, bio jedan od članova Šekltonove ekspedicije.

(AFP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track