ZA DEVICE ŠKOLARINA DŽABE: Ovo je država koja stipendira čuvanje nevinosti
Foto: Profimedia

Kontroverzne mere

ZA DEVICE ŠKOLARINA DŽABE: Ovo je država koja stipendira čuvanje nevinosti

Planeta -
Vlasti u Južnoafričkoj Republici nude školarine devojkama koje žele na fakultet ali samo pod uslovom da su device.

“Držimo se podalje od dečaka kako bismo ostvarile svoje ciljeve. Ja nemam dece. Imam 18 godina i moram puno da učim kako bih osvojila i promenila svet”, kaže Tubelihle, srećna što je upravo njoj dodeljena ta poželjna stipendija.

Uskoro odlazi iz svoje ruralne pokrajine Kva Zulu-Natal u Pretoriju gde će studirati.

Njeni roditelji nisu mogli da joj plate studije pa je u pomoć uskočila lokalna opština Tukela, jedna od 11 u Kva Zulu-Natalu. Glavni preduslov za dobijanje ove stipendije jeste da devojka bude nevina, a njena ‘čistoća’ biće proveravana u vreme svakog praznika.

Proveru će sprovoditi ženske starešine u njenoj zajednici “ručnim pregledom na travnatoj površini”, piše CNN.

“Imaš samo jednu priliku da budeš devica”, rekla je Tube ponosno. Školarina za device izazvala je brojne rasprave u JAR-u. Grupe za ljudska prava nazivaju ovu ideju seksističkom i protivustavnom.

“Školarina promoviše stereotipe. Da devojka može dobiti školarinu samo zato što je devica, a ne zbog svojih sposobnosti. Postoje bolji načini da im se omogući školovanje”, kaže Javu Baloji iz Komisije za jednakost polova.

Ali šefica opštine uTukela Dudu Mazibuko, koja je odobrila stipendisanje devica, ostaje pri svome:

“Svi kritikuju a niko ne nudi rešenje”, kaže i dodaje da je ona zatrudnela u srednjoj školi i da ne želi to nikome.

Pokušala je i ranije da zaustaviti trudnoću među školarkama ali bezuspešno.

Provincija KvaZulu-Natal imala je 2012. godine najvišu stopu tinejdžerskih trudnoća u celom JAR-u. Te su godine tinejdžerke rodile 26.000 dece. Problem je i veći kad se uzme u obzir da je tamo visoka stopa zaraženih HIV-om. Pola tih mladih majki zaraženo je virusom. U celom JAR-u oko šest miliona ljudi zaraženo je HIV-om.

“Mlade devojke su ranjive. Ne mogu odbiti seks sa starijim muškarcem. Ne mogu ih naterati da stave kondom. Nisu spremne za seks”, objašnjava Mazibuko.

Dodaje da su devojke same došle na ideju o stipendiji za device. Mlada Tubelihle i sama kaže da je mnogo njenih prijateljica palo na priču starijih muškaraca, sponzora koji im daju poklone u zamenu za seks. Kada zatrudne, najčešće se ne vraćaju u školu.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track