KLINTONOVA HOĆE OBAMU U VRHOVNI SUD: E to je sjajna ideja, uzeću u razmatranje
Foto: AP 28 Nov 2012

Predsednička kampanja

KLINTONOVA HOĆE OBAMU U VRHOVNI SUD: E to je sjajna ideja, uzeću u razmatranje

Planeta -
Barak Obama će biti bez posla iduće godine a jedan od birača u Ajovi je imao predlog za Hilari Klinton, ukoliko postane predsednica: Imenujte ga u Vrhovni sud.

"Vau! Kakva sjajna ideja. Nikada mi to nije predložio. Vau", izjavila je Klintonova uz smeh i aplauz publike."On može nekoliko drugih stvari da radi", dodala je Klintonova.

Ukazujući na to da će sledeći predsednik imenovati "najmanje troje" u Vrhovni sud i da ona nije zadovoljna trenutnim Vrhovnim sudom, Klintonova se vratila biračkim pitanjima.

"Ja bih svakako uzela to u razmatranje", rekla je Klintonova. "Mislim, on je sjajan i on može da ispuni navedene argumente a i on je bio profesor prava. On ima sve uslove", rekla je ona.

Ipak, sudije Vrhovnog suda moraju biti potvrđene od strane Senata SAD, tela koje je bilo pod kontrolom republikanaca proteklih godina.

"Demokrate moraju da dobiju senat da bi ga potvrdili", objasnila je Klintonova.Obama kao sudija Vrhovnog suda nije novi koncept, a Vilijam Hauard Taft jer nakon svog predsednikovanja bio glavni sudija.

Novinari i kolumnisti pisali su o ovoj temi ranije, a saradnik CNN-a Džefri Tobin pitao je Obamu o tome u intervjuu Njujorker 2014. godine.

"Kada sam završio pravni fakultet, nisam izabrao da budem činovnik", rekao je on. "Uglavnom zato što sam bio stariji student, ali delom zbog toga što ja ne mislim da imam temperament za sedenje u komori i pišem mišljenja."

On je dodao: "Ja volim zakon, intelektualno. Volim rešavanje problema, borbu argumentima. Ja volim da predajem. Nedostaju mi učionica i angažovanje sa studentima. Ali mislim da je funkcija sudije malo previše monaška za mene.", rekao je Obama.

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track