POTRESNA PRIČA ČOVEKA KOJI BIO DEČAK-VOJNIK: Umesto da budem dete, učili su me da volim smrt drugih
Foto: Youtube/Printscreen

Poučno

POTRESNA PRIČA ČOVEKA KOJI BIO DEČAK-VOJNIK: Umesto da budem dete, učili su me da volim smrt drugih

Planeta -
Nekadašnji dečak-vojnik Deng Tiak Adut pričom o svojoj sudbini dirnuo je mnoge u nedavnom obraćanju u Australiji.

On je uspeo da pobegne u Australiju 1998. godine iz Sudana gde je silom uvučen u oslobodilačku vojsku Sudana u svojoj šestoj godini.

Danas, Deng je diplomirani pravnik i kao advokat zastupa prava mnogih izbeglica. Prisetio se koliko toga je izgubio jer je bio uvučen u rat.

"Izgubio sam slobodu da čitam i pišem. Izgubio sam slobodu da pevam dečje pesme. Izgubio sam pravo da budem nedužan. Izgubio sam pravo da budem dete", rekao je.

"Umesto toga, učili su me da pevam ratne pesme i da volim smrt drugih", dodao je.

U šestoj godini odveli su ga od majke. Marširao je 33 dana do Etiopije gde su ga postavili da se bori protiv tamošnjih pobunjenika. U 12. godini bio je ranjen u leđa. Posle je prokrijumčaren u Sudan odakle je zahvaljujući Ujedinjenim nacijama otišao u Sidnej. Tamo je u 15-oj godini naučio sam da čita. Neko vreme je živeo u kolima, ali kao slobodan ćovek. Izabrao je da studira pravo kako bi pomogao drugima u nevolji.

Kaže da mu je Australija otvorila vrata i pomogla da se obrazuje. Pozvao je svakog imigranta da poštuje svoju novu zemlju, ali i da nikada ne zaboravi korene.

Mnogi Australijanci su dirnuti njegovom pričom koja je tamo dosta poznata javnosti. On je praktično postao u svojoj novoj domovini nacionalni heroj. Deng svima služi kao primer čoveka koji je uspeo da prevaziđe sve prepreke koje su se pred njim našle. Ova poučna priča nas podseća i na to koliko nedužne dece biva uvučeno u rat, a njihovo detinjstvo tako nestaje bez traga.

Njegova neverovatna životna priča stala je i u video od 90 sekundi.

(Unilad)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track