Terorista iz Makedonije: Meta su nam bili policajci!
Foto: BETA

Albanci kovali zaveru

Terorista iz Makedonije: Meta su nam bili policajci!

Planeta -
Jedan od 20 islamista uhapšenih zbog ubistva petorice Makedonaca pred sudijom izjavio da grupa nije htela da strelja decu, već one u „uniformama“

SKOPLJE - Hteli da pokrenu šire sukobe.Jedan od 20 radikalnih islamista privedenih u akciji makedonske policije „Monstrum“ zbog petostrukog ubistva 12. aprila kod Skoplja izjavio je da na njihovoj meti „nije trebalo da budu deca“, već da je trebalo „udariti po uniformama“, misleći na policiju, navodi novinska agencija Makfaks.Ta agencija još nezvanično saznaje da su uhapšeni, koji su rešili da daju iskaz pred istražnim sudijom, tvrdili da su bili deo grupe koja se bavila nelegalnim aktivnostima - zbog novca.- Pravdali su se da su bili veoma siromašni i da su prihvatili da čuvaju oružje u svojim kućama - navodi Makfaks.Inače, od 20 uhapšenih za ubistvo četiri mladića i sredovečnog ribara, njih petorica, od kojih su dvojica u bekstvu, optuženi su za terorizam. Ostali, iako je u njihovim kućama nađeno oružje, pušteni su na slobodu. Samo je jedna žena u kućnom pritvoru, jer je kod nje nađena najveća količina oružja i propagandni materijal Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).Protiv Afrima Ismailovića (32), Agima Ismailovića (33), Alila Demirija (27), Fejzija Azirija (54) i Ramija Sejdija (24) podignute su optužnice za terorizam. Prva trojica se sumnjiče da su ubili petoricu Makedonaca kod Smiljkovskog jezera, dok su druga dvojica označeni kao pomagači. Afrim Ismailović i Alil Demiri su u bekstvu.Dnevni list Utrinski vesnik navodi da je osumnjičena petorka i ranije imala sudar sa zakonom, u slučajevima nasilja ili nedozvoljenog držanja oružja, a da je Demiri bio osuđen i na trogodišnju kaznu zatvora zbog nasilja.Mediji na albanskom jeziku u Makedoniji objavili su da je on, navodno, u Španiji, odakle je kontaktirao s porodicom, kojoj je, navodno, rekao da nije kriv i da će se vratiti u zemlju da to i dokaže.

Nisu mogli da nađu advokataAgencija Makfaks navodi da je problem s kojim su se suočile istražne sudije prilikom privođenja islamističke grupe bio taj što nije mogao da se nađe advokat koji bi branio osumnjičene za petostruko ubistvo. Niko od pozvanih po službenoj dužnosti, tvrdi agencija, nije hteo da prihvati da brani osumnjičene, pa čak ni poznata advokatska imena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track