PRAVOSLAVNI TAJKUN: Ko je Konstantin Malofejev, čovek koji od Karićeve BKTV pravi medijsko carstvo
Foto: Vikipedija

Šef Božje TV

PRAVOSLAVNI TAJKUN: Ko je Konstantin Malofejev, čovek koji od Karićeve BKTV pravi medijsko carstvo

Planeta -
U srpskim medijima u poslednje vreme pojavljuje se informacija da ruski biznismen Malofejev namerava da kupi u Srbiji televiziju s nacionalnom frekvencijom.

Malofejev navodno ima u planu i da pokrene još jednu kablovsku TV stanicu, dnevne novine i marketinšku agenciju. Udeo u svemu tome navodno ima srpski tajkun Bogoljub Karić, koji je u bekstvu od 2006. godine zbog optužnice da je oštetio "Mobtel" za više od 60 miliona evra, u ovom slučaju glavni kontakt i posrednik.

Bogoljub Karić navodno je glavni kontakt i posrednik (Foto: Dado Đilas)
Bogoljub Karić navodno je glavni kontakt i posrednik (Foto: Dado Đilas)

Konstantin Valerjevič Malofejev (42) jeste biznismen, ali i pravoslavno orijentisani dobrotvor koji se zalaže pre svega za snažnije veze Rusije i drugih pravoslavnih država - Srbije, Grčke i Bugarske.

Nemoguće je pobrojati sve njegove poslovne i dobrotvorne angažmane, ali treba reći da je osnovao snažnu firmu "Maršal kapital", da je predsednik Saveta direktora grupe televizijskih kompanija "Car-grad", koju zapadni mediji zovu "Božjom televizijom u ruskom stilu", osnivač Fonda Svetog Vasilija Velikog i član Upravnog saveta neprofitne organizacije "Bezbedna internetska liga".

https://twitter.com/mpetroules/status/672847300985794564

Malo ljudi zna za njegovu umetničku crtu - završio je i vajarsku školu, a završio je studije na Univerzitetu M. V. Lomonosov u Moskvi.

U javnost izbija 2014, sa prisajedinjenjem Krima Rusiji i početkom građanskog rata na istoku Ukrajine. Malofejev je od početka podržavao prisajedinjenje Krima, a njegovi bivši saradnici Aleksandar Borodin i Igor Girkin (poznatiji kod nas kao Igor Strelkov) postaju glavne političke i vojne figure u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici.

Konstantin Malofejev je pod udarom sankcija Zapada zbog pomoći koju je slao u građanskim ratom zahvaćeni Donbas (Foto: Printscreen YouTube)
Konstantin Malofejev je pod udarom sankcija Zapada zbog pomoći koju je slao u građanskim ratom zahvaćeni Donbas (Foto: Printscreen YouTube)

Fond Svetog Vasilija Velikog odmah je počeo da šalje pomoć narodu u ratom zahvaćenom Donbasu, zbog čega se Malofejev našao na listi ruskih državljana koji su pod sankcijama Zapada. S duge strane, ovaj biznismen odlikovan je 13. marta 2015. Ordenom Republike Krim za vernost.

Malofejev važi za velikog patriotu i pristalicu predsednika Rusije Vladimira Putina i njegove politike.

Njegov Fond Svetog Vasilija Velikog finansirao je avion kojim je prošle godine za Uskrs iz Jerusalima prenet blagodatni oganj; dva visoka funkcionera Fonda išla su sa srpskim Odborom za prenos blagodatnog ognja u Jerusalim i dopratili do Hrama Svetog Save u Beograd. Izvor portala Kurir u srpskom odboru kaže da su čelnici Fonda izuzetno naklonjeni Srbiji.

Inače, Malofejevljev otac, Valerij Mihajlovič, je čuveni astrofizičar i jedan od vodećih svetskih stručnjaka za pulsare, a majka Raisa Zinurovna je programer.

Konstantin Valerjevič je oženjen Irinom Mihajlovnom Viljter, s kojom ima troje dece. Uprkos trudu, ne može se naći nijedan lični skandal (kao što su preljuba i slično) koji se vezuju za njegovo ime.

Jedini skandal vezan je za pisanje američkog internet portala GoDaddy da je Malofejev "lopov i kriminalac". Malofejev je tužio taj portal sudu u američkoj saveznoj državi Arizoni zbog toga što je njegov biznis izgubio više od 50 miliona dolara zbog te "prljave kampanje", ali američki sud ne žuri s tim procesom.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track