(VIDEO) PENTAGON: PROJEKAT OD 400 MILIJARDI ZAKAZAO Najskuplji vojni avion neće poleteti ni 2016!
Foto: Reuters

Tehnički problemi

(VIDEO) PENTAGON: PROJEKAT OD 400 MILIJARDI ZAKAZAO Najskuplji vojni avion neće poleteti ni 2016!

Planeta -
Pentagon u svom izveštaju nije baš nahvalio završnu fazu proizvodnje F-35, veoma skupog borbenog aviona smanjene vidljivosti za radare koji američka vojska pomalo uvodi u službu..

Kako se navodi u tom izveštaju Pentagonove službe koja nadzire izvršavanje obveza iz ugovora o kupoprodaji vojne opreme, nije sigurno da će američke vazdušne snage svoje prve F-35 uspeti da proglase operativnim do kraja 2016. kao što je bilo planirano.

Te letelice "možda neće ispuniti tražene tehničke zahteve" da bi bile proglašene operativnima, ocenjuje se u dokumentu kancelarije za operativno ispitivanje i ocenu.

Uzrok kašnjenja je u veoma složenom informatičkom sistemu F-35 koji i dalje pokazuje "nedostatke".

Premda je mornarički korpus letos proglasio operativnim svojih prvih deset F-35 sa vertikalnim poletanjem i sletanjem, oni su zapravo daleko od potpune spremnosti za borbene zadatke, ističe se u izveštaju.

Nedostatci informatičkog sistema koji se još doteruje prouzrokuju "nejasnoće u signalizovanju opasnosti" pilotu.Izveštaj upozorava i na problem sa sedištem za katapultiranje koji može da povredi pa i da usmrti pilota u slučaju izbacivanja.

Zbog tog problema, za čije će otklanjanje možda trebati i godinu dana, pilotima ispod 61 kg zabranjeno je upravljanje avionom, navodi se u izveštaju.

Pentagonova konstruktorska kancelarija otklonila je mogućnost novog kašnjenja u programu koji već inače dosta kasni.

"Naš tim se pokazao uspešnim u svladavanju tehničkih izazova i u izvršavanju svojih obveza", rekao je general Kristofer Bogdan koji vodi tim.

General Kristofer Bogdan: Mi uspešno savlađujemo tehničke izazove (Foto: Printscreen YouTube)
General Kristofer Bogdan: Mi uspešno savlađujemo tehničke izazove (Foto: Printscreen YouTube)

F-35 je najskuplji Pentagonov vojni program dosad, sa proračunom koji se procenjuje na 398,6 milijardi dolara za 2443 leteelice, to jest 163 miliona dolara po letelici.

Taj avin Lokid Martina koji je bez oružja smanjeno vidljiv za radare trebalo bi da bude šest puta uspešniji od današnjih aviona u borbi i u izviđanju, a osam puta uspešniji u napadu na kopnu, rekli su njegovi konstruktori.

Uz Sjedinjene Države, za F-35 se odlučilo još desetak zemalja, a Velika Britanija planira da nabavi 138 aviona ovog tipa.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track