(FOTO) UHAPŠEN  DŽIHADISTA: Planirao terorističke napade u Berlinu, stigao preko Hrvatske u Nemačku!
Foto: Ps/Nemačka Policija

Poslala ga Islamska država

(FOTO) UHAPŠEN DŽIHADISTA: Planirao terorističke napade u Berlinu, stigao preko Hrvatske u Nemačku!

Planeta -
BERLIN - Nemačka policija u četvrtak je u nizu racija razbila terorističku ćeliju koja je imala za cilj niz terorističkih napada širom zemlje.

Policija verujueda su planirali napad na berlinski Aleksanderplac i Čekpoint Čarli, turističku atrakciju koja je nekada bila granični prelaz između istočnog i zapadnog Berlina.

Hapšenjue dđihadiste Ferida A. (Foto printscreen welt.de)
Hapšenjue dđihadiste Ferida A. (Foto printscreen welt.de)

Policija je u petak otkrila identitet uhapšenih osoba. Glavno osumnjičeni su Farid A. (34) i njegova supruga koje je, kako tvrde Nemci poslao ISI da izvedu napade. Navodno su istražitelji otkrili da je par sve vreme bio u kontaktu sa ISIL-ovim šefovima, a dokaze su pronašli u njihovim mobilnim telefonima i računarima. U Nemačku su došli još prošle jeseni i to balkanskom rutom. Verovatno kroz Hrvatsku, piše Bild.

Istražitelji tvrde da je Farid sve vreme komunicirao s čovekom koji je navodno glavni planer svih napada džihadista. Rekli su da i poseduju fotografije Farida u trening-bazi ISIL u Siriji.

- Fotografije su naš glavni dokaz. Nakon što smo ih videli, krenuli smo u akciju - rekao je portparol berlinske policije.

Nešto kasnije berlinska policija objavila je fotografiju Farida kako s pištoljem u ruci sedi okružen oružjem. Fotografija je navodno snimljena negde na Bliskom istoku. Farid je glavni čovek tzv. alžirske grupe. Uz njega je uhapšeno još nekoliko ljudi iz Alžira, a Špigel saznaje da je jedan od njih povezan i sa novembarskim napadima u Parizu.

Jedna od meta ... Poznati berlinski trg (Foto Printscreen welt.de)
Jedna od meta ... Poznati berlinski trg (Foto Printscreen welt.de)

Jedan od napadača je stigao u Njemačku 28. decembra predstavivši se kao sirijska izbeglica iz Alepa. Do hapšenja je živeo u jednom izbegličkom kampu. Policija je posumnjala da je terorista pošto su videli fotografije na kojima čovek pozira ispred leševa i sedi za stolom s jednim od terorista koji je sudelovao u napad na Pariz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track