U STRAHU OD TERORISTA: Belgija zapošljava dodatnih 1.000 policajaca
Foto: AP

Bezbednost

U STRAHU OD TERORISTA: Belgija zapošljava dodatnih 1.000 policajaca

Planeta -
Vlada u Belgiji zaposliće dodatnih 1.000 policajaca u naredne četiri godine zbog opasnosti od terorističkih napada radikalnih islamista.

Ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon najavio je zapošljavanje dodatnih 300 policajaca do kraja godine i još 500 u 2017. godini, 96 istražitelja, kao i nabavku 260 kamera za snimanje autoputeva.

Plan od 300 miliona evra podrazumeva više finansijskih sredstava za upošljavanje novih sudija, oružja za policiju, DNA skenere i druge opreme.

Žambon je rekao da Belgija želi da "pojača bezbednost u svim gradovima, što zahteva više policajaca u borbi protiv terorizma".

Najviše policajaca, više od 300, biće raspoređeno u Molenbeku i drugim briselskim predgradjima koja su u prošlosti imala problema s radikalnim ekstremizmom.

Vlasti u Briselu podigle su stepen uzbune posle novembarskih terorističkih napada u Parizu, kada je poginulo 130 ljudi. Istraga je pokazala da je napad na francusku prestonicu planiran u Briselu i da su u njemu učestvovali i belgijski državljani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track