(FOTO,VIDEO) PONOS ALIJANSE: Ovo je 5 najopasnijih NATO oružja
Foto: Reuters

Poslednja reč naoružanja

(FOTO,VIDEO) PONOS ALIJANSE: Ovo je 5 najopasnijih NATO oružja

Planeta -
Američki stručnjaci za nacionalnu bezbednost i odbranu poslednjih godina sve više pažnje posvećuju vojno tehnološkom usponu Rusije i navodnoj pretnji koju sve agresivnija Moskva predstavlja za Evropu i NATO.

Dok Putin raspoređuje trupe u Kalinjingradu i uprkos posrnuloj ekonomije ulaže velika sredstva u naoružanje, ni NATO ne gubi vreme.

Ovo je 5 najopasnijih NATO oružja usmerenih na eventualno obuzdavanje Rusije:

1. Podmornice klase Virdžinija

Američke nuklearne podmornice klase Virdžinija, uprkos pojačanoj ruskoj aktivnosti, i dalje dominiraju dubinama Atlantika, a njihovo unapređivanje ne pokazuje znake zaustavljanja. Američki sekretar odbrane Eš Karter najavio je da će 2017 godine SAD uložiti čak 8.1 milijardu dolara, i više od 40 milijardi u narednih 5 godina.

Američka podmornica klase Virdžinija na Arktiku Foto AP
Američka podmornica klase Virdžinija na Arktiku Foto AP

2. LRS-B bombarder

Dalekodometni udarni bombarder, ili LRS-B na čijem razvoju rade NATO saveznici predvođeni SAD, u narednoj deceniji će biti jedan od ključnnih aduta najvećeg vojnog saveza. Program razvoja LRS-B vodi se u najvećoj tajnosti, a očekuje se da će moći da probije najgušću i najnapredniju protiv vazdušnu odbranu, kao i da će moći da dopre do najudaljenijih delova ruske teritorije.

3. F-35 borbeni avion

F-35 lajtning II je jednomotorni višenamenski borbeni avion pete generacije sa umanjenom uočljivošću. Namenjen je za borbu za prevlast u vazdušnom prostoru, protiv ciljeva na Zemlji i moru, kao i za izvršavanje zadataka izviđanja.

Ovaj avion trebalo bi da zameni ceo skup borbenih aviona srednje klase, koji su trenutno u operativnoj upotrebi u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i kod ostalih njihovih saveznika. Na taj način će to biti najmasovniji internacionalni avion u ratnim vazduhoplovstvima i mornaricama većeg broja zemalja.

Američki F35 Lajtning II borbeni avion Foto Reuters
Američki F35 Lajtning II borbeni avion Foto Reuters

4. Leopard 2A7

Poslednji u nizu nemačkih tenkova koji su počeli sa Pancerkampfvagenom I, Leopard 2A7 i dalje predstavlja oslonac Bundesvera i NATO snaga na kopnu. Leopard je prvi put proizveden 1979. godine, a od tada je unapređivan i modernizovan nekoliko puta. Zbog zabrane upotrebe uranijuma, nemački stručnjaci rade na razvoju novih tipova municije koji bi mogli da probiju oklop ruskih rivala, kao što je T-14 Armata.

5. Bojng AH-64E Apač

Bojngov AH-64A Apač helikopter prvi put je predstavljen 1986. godine, a pokazao se kao naročito efikasan u Zalivskom ratu 1991. godine. Od tada, Apač je modernizovan senzorima i naprednim naoružanjem, a najnoviji model može da nosi čak 16 protivtenkovskih Helfajera što je dovoljno da izbriše ceo odred tenkova u jednom naletu.

Helikopter Apač Foto Reuters
Helikopter Apač Foto Reuters

(NationalInterest)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track