TURSKA VOJSKA NAŠLA ORUŽJE: Na granici sa Sirijom zaplenjeno 15 kila eksploziva i prsluci
Foto: Reuters 18 Jan 2016

Spremni da se raznesu

TURSKA VOJSKA NAŠLA ORUŽJE: Na granici sa Sirijom zaplenjeno 15 kila eksploziva i prsluci

Planeta -
Turske bezbednosne snage zaplenile su eksploziv i četiri prsluka za samoubilačke napade pronađena u prtljagu grupe zaustavljene na granici sa Sirijom, saopštila je danas turska vojska.

"U dve torbe pronađeno je između 12 i 15 kilograma eksploziva i četiri prsluka koja bi mogla da budu korišćena u samoubilačkim napadima", navodi se u saopštenju vojske.

Grupa od 34 osobe - četiri muškarca, 10 žena i 20 dece - zaustavljena je na turskoj jugoistočnoj granici u mestu Karkamiš. To mesto se nalazi preko puta sirijskog grada Džerabalus, koji je trenutno pod kontrolom Islamske države, napomenula je agencija AFP.

Izbeglički kamp na granici Sirije sa Turskom Foto AP
Izbeglički kamp na granici Sirije sa Turskom Foto AP

Oko 30.000 Sirijaca nalazi se na granici s Turskom, na oko 100 kilometara zapadno od Karkamiša, bežeći iz zemlje pogođene sukobima. Ujedinjene nacije pozvale su Tursku da otvori svoje granice za hiljade sirijskih izbeglica koje beže iz Alepa, u skladu sa međunarodnom obavezom te zemlje da štiti ljude koji beže od sukoba ili progona.

Portparol visokog komesara UN za izbeglice (UNHCR) Vilijam Spindler rekao je da ta agencija razume zabrinutost turskih vlasti zbog "mogućeg obilnog priliva" u zemlju, koja je već pružila utočište za više od 2,5 miliona sirijskih izbeglica i primila izvestan broj povređenih i osetljivih.

"Međutim, mnogim ljudima nije dozvoljeno da pređu granicu. Tražimo od Turske da otvori svoju granicu za sve civile iz Sirije koji beže od opasnosti i potrebna im je međunarodna zaštita", rekao je Spindler na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu rekao je ranije da očekuje 70.000 sirijskih izbeglica na granici sa Turskom i poručio da Turska neće zatvoriti granice.

Prema podacima UN, do 31.000 ljudi izbeglo je iz Alepa i okoline proteklih dana, a turski humanitarni radnici podigli su juče na sirijskoj strani šatore za hiljade novih izbeglica "zarobljenih" na granici sa Turskom, koja je već primila više od 2,5 miliona izbeglica. Turska je, međutim, za većinu njih sada zatvorila granicu, uprkos pozivima lidera EU da ih pusti.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track