Najnovije vesti

MAJSTOR LAŽNIH PASOŠA: Uhapšen Doktor, falsifikator koji migrantima pravi dokumenta za Evropu

Raskrinkana banda

MAJSTOR LAŽNIH PASOŠA: Uhapšen Doktor, falsifikator koji migrantima pravi dokumenta za Evropu

Planeta
Vešt falsifikator poznatiji po nadimku "Doktor" koji je snabdevao Bliski istok lažnim dokumentima, uhapšen je, saopštila je tajlandska policija.

Navodi se da je raskrinkan međunarodni tim koji se bavio falsifikovanjem dokumenata, a da je uhapšen iranski mozak operacije koji je tražen u nekoliko zemalja uključujući Britaniju, Francusku, Australiju...

Racija u jednoj kući istočno od Bangkoka bila je rezultat petogodišnje istrage. Hamid Reza Džafari zvani Doktor (48) sumnjiči se da je bio vođa ove kriminalne grupe.

Pronađena su 173 pasoša koja su već bila napravljena za klijente kao i oprema za falsifikovanje poput štamparske mašine, vodenih žigova, štampača, lažnih tajlandskih vize i slično.

Veoma dobro odrađeni putni dokumenti su naručivani na Bliskom istoku gde hiljade ljudi pokušava da iz ratnih zona prebegne u sigurnije zemlje.

U Tajlandu cveta tršište lažnih pasoša, a glavni kupci su kriminalne i terorističke grupe. Od napada na Pariz u novembru, vlada veliki strah da teroristi koriste lažna dokumenta da bi se domogli Evrope i tamo pokretali napade. Policja navodi da je "Doktor" pristajao da pravi lažne pasoše po ceni od 1.000 do 1.600 funti (2.000 evra) po dokumentu. Pojedine fotografije pronađene u njegovoj kući originalno odgovaraju onima iz irskih i argentinskih pasoša.

U njegovu mrežu uključeno je i pet pakistanskih posrednika koji su uhapšeni u drugim racijama u okolini Bangkoka.

Klijenti su lažne putne isprave naručivali uglavnom putem i-mejla gde su slali svoje fotografije uz željeno državljanstvo, uglavnom evropsko. Nakon uplata na račun tajlandske bande, kako se navodi, gotova dokumenta, za koje se tvrdi da su najbolji na tržištu, falsifikatori bi slali putem kurirskih službi.

Još nije utvrđeno da li su njegove pasoše koristili i izbeglice koje trenutno beže kroz Evropu.

Džafari je rekao da na Tajlandu živi već 25 godina kada je i sam ušao uz pomoć lažnog pasoša, i to brazilskog u njegovom slučaju. Iz policije su saopštili da su godinama znali za ovog falsifikatora, ali da nisu mogli da ga uhvate jer je kontaktirao samo sa malim brojem ljudi.

Takođe, navodi se su pojedini pronađeni pasoši potpuni falsifikati, dok su drugi ukradeni od turista i izmenjivani.Na Tajlandu se godišnje prijavi krađa i nestanak hiljade pasoša, a u toj zemlji se mogu veoma lako nabaviti falsifikovana dokumenta.

Međutim, i u tom poslu ima granica, kažu istražitelji. Ni navedeni Doktor nije mogao da krivotvori moderna dokumenta sa mikročipovima.

(Telegraph)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...