PAPA I PATRIJARH POTPISALI ZAJEDNIČKU IZJAVU: Sačuvati mir i hrišćanske korene Evrope
Foto: Tanjug

Korak bliže jedinstvu

PAPA I PATRIJARH POTPISALI ZAJEDNIČKU IZJAVU: Sačuvati mir i hrišćanske korene Evrope

Planeta -
Papa Franja je rekao da su poglavar Ruske pravoslavne crkve i on razgovarali jasno i direktno i da on "jako ceni (Kirilovu želju za jedinstvom".

HAVANA - Papa Franja i poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril potpisali su večeras u Havani zajedničku deklaraciju o verskom jedinstvu, i pozvali su na hitnu akciju za pomoć hrišćanima u Iraku i u Siriji. U deklaraciji potpisanoj posle susreta koji je trajao oko dva sata, poziva se na mir u Siriji, Iraku i Ukrajini, a Evropa da "zadrži veru u svoje hrišćanske korene".

Papa Franja je rekao da su poglavar Ruske pravoslavne crkve i on razgovarali "jasno i direktno" i da on "jako ceni njegovu (Kirilovu) želju za jedinstvom".

Sastanak pape i patrijarha Kirila smatra se istorijskim dogadjajem posle skoro hiljadugodišnje podele hrišćanstva na istočnu i zapadnu crkvu. Sastanak je održan na aerodromu u Havani. Dvojica poglavara, srdačno su se pozdravili i tri puta poljubili pre nego što su se povukli na razgovore. Obraćajući se papi, na početku sastanka patrijarh Kiril rekao je da je njihov susret "božja volja".

"Sastajemo se u pravo vreme i na pravom mestu. Želim još jednom da naglasim da je to božja volja", rekao je Kiril na početku susreta sa papom. Papa Franja je uzvratio "Konačno" i "mi smo braća". Na početku susreta papa Franja i patrijarh Kiril razmenili su poklone koji su duboko simbolični i prate istoriju nekad napetih odnosa izmedju istočne i zapadne crkve, navele su agencije. U zajedničkoj deklaraciji dva poglavara su izrazila žaljenje zbog "gubitka jedinstva" izmedju hrišćana i želju za njegovim ponovnim uspostavljanjem.

"Svesni brojnih prepreka koje još treba prevazići, nadamo se da će naš susret doprineti ponovnom uspostavljanju jedinstva željenog od Boga", rekli su poglavari katoličke crkve i najveće pravoslavne crkve u dokumentu potpisanom posle njihovog prvog susreta od rascepa dve crkve 1054. godine. Oni su pozvali na hitnu akciju da se pomogne hrišćanima u Siriji i u Iraku.

"Pozivamo medjunarodnu zajednicu na hitno delovanje da se spreči proterivanje hrišćana sa Bliskog Istoka... U Siriji i u Iraku nasilje je već odnelo hiljade života i ostavilo milione ljudi bez doma i resursa", navela su dva velikodostojnika u zajedničkoj deklaraciji. Pala Franja i patrijarh Kiril su razgovarali su na aeordomu u Havani. Papa odatle odmah nastavlja put za Meksiko gde će biti u petodnevnoj poseti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track