EVO ZAŠTO NEMA SNIMKA UBIJENOG BIN LADENA: Bivši specijalci otkrili šta su uradili vođi Al Kaide!
Foto: Ap

U strahu od osude javnosti

EVO ZAŠTO NEMA SNIMKA UBIJENOG BIN LADENA: Bivši specijalci otkrili šta su uradili vođi Al Kaide!

Planeta -
VAŠINGTON - Postoji mnogo nepoznanica kada je u pitanju smrt Osame bin Ladena, vođe Al Kaide, i razlog zbog kog Bela kuća nije dozvolila objavljivanje fotografija nakon što je ubijen.

Objavljene su fotografije i video snimak vešanja Sadama Huseina, kao i posmrtne fotografije njegovih sinova Udaja i Kusaja, nakon što su ih ubili pripadnici specijalne jedinice Delta.

Zašto onda nije objavljeno i nekoliko fotografija 'državnog neprijatelja broj 1' kao dokaz da je mrtav i šta se dogodi onima koji pokušaju da napadnu Ameriku, piše Dejli njuz.

Met Bisonet, jedan od šestorice tima Foke koji su učestovali u ubistvu Osame bin Ladena delimično je otkrio razloge u svojoj knjizi "Nema lakog dana" (No easy day), objavljenoj pre nekoliko godina

"Na samrti, Osama se još uvek trzao i grčio. Drugi napadač i ja uperili smo lasere prema njegovim grudima i ispalili nekoliko metaka. Meci su mu kidali telo, bacajući ga na pod sve dok nije postalo nepomično", napisao je Bisonet u knjizi.

Ali, ovo je možda najodmereniji opis onoga što se dogodilo kada je jedan specijalac za drugim pucao u Bin Ladenovo telo, rekla su za Sofrep, portal bivših specijalaca SAD, dva poverljiva izvora.

Kada je sve okončano, Osama bin Laden imao je u sebi više od 100 metaka, po najblažoj proceni.

Međutim, da li je "bušenje" vođe Al Kaide poput švajcarskog sira bilo prema pravilima?

Zakon o kopnenom ratovanju kaže da je vojnik ovlašćen da ispali još nekoliko metaka za svaki slučaj u svoju metu nakon što ona padne.

Ukoliko se neprijatelj ne predaje, moralno je, legalno i etički pucati u telo još nekoliko puta kako bi se osiguralo da je zaista mrtav, odnosno da više ne predstavlja pretnju, navodi portal.

Međutim, ono što se dogodilo u napadu na bin Ladena bilo je mnogo više od uobičajenih pravila vojne etike.

Preterana upotreba oružja nije imala za cilj da osigura da bin Laden više nije pretnja. To je bilo preterivanje zbog čistog iživljavanja, piše Sofrep.

I to je glavni razlog zbog čega Bela kuća nikada nije dozvolila objavljivanje fotografija mrtvog vođe Al Kaide, 'državnog neprijatelja broj 1' koji je stajao iza napada na američke 'blizance'.

Fotografija Osame bin Ladena, izbušenog poput švajcarskog sira, verovatno bi izazvala međunarodni skandal i dovela do istrage u kojoj bi se otkrile i druge stvari vezane za operaciju hvatanja bin Ladena, a što je Amerika želi da sakrije, piše Sofrep.

(Dejli njuz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track