AGRO-KRIMINAL: Italijanska mafija se prebacila na poljoprivredu i zaradila 16 milijardi evra
Foto: Shutter

Preuzimaju celu privrednu granu

AGRO-KRIMINAL: Italijanska mafija se prebacila na poljoprivredu i zaradila 16 milijardi evra

Planeta -
U izveštaju italijanske poljoprivredne zadruge, Koldiret, organizacije eksperata Eurispes i Opservatorije za agro-prehrambeni kriminal navodi se da su oganizovane kriminalne grupe iskoristile dugotrajnu ekonomsku krizu da preuzmu kontrolu nad poljoprivrednim zemljištem i preduzećima

RIM - Italijanska mafija infiltrirala se u velikoj meri u poljoprivrednu i prehrambenu delatnost u zemlji, zgrnuvši više od 16 milijardi evra 2015. godine u toj industriji, prema jednoj studiji objavljenoj danas.

U izveštaju italijanske poljoprivredne zadruge, Koldireti (Coldireti), organizacije eksperata Eurispes i Opservatorije za agro-prehrambeni kriminal navodi se da su oganizovane kriminalne grupe iskoristile dugotrajnu ekonomsku krizu da preuzmu kontrolu nad poljoprivrednim zemljištem i preduzećima, prenosi agencija Rojters.

"Oni nanose štetu imidžu italijanske hrane u svetu, oni dovode i zdravlje potrošača i našu životnu sredinu u opasnost", izjavio je šef Koldiretija, Roberto Monkalvo.

"Iznad svega, oni guše poslovanje i ekonomske tkivo mnogih časnih kompanija koje su ugrožene ovim kriminalnim radnjama", rekao je Monkalvo novinarima.

Studija je pokazala da uticaj tih kriminalnih grupa seže u sve delove zemlje, ali da je posebno snažan u njihovim tradicionalnim južnim bastionima, poput Sicilije, navodi britanska agencija.

Foto: AP
Foto: AP

U oblasti Raguza, poznatoj po celogodišnjoj proizvodnji paradajza, mafijaši su u potpunosti preuzeli poljoprivredu, piše u izveštaj Koldiretija. Gradsko veće Raguze, koje je Rojters kontaktirao, odbilo je da komentariše izveštaj.

Samo četiri od 102 italijanske pokrajine nisu pokazale nikakve znake ilegalnih aktivnosti u sektoru poljoprivrede, navodi se u studiji, koja je predstavljena na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i ministar pravosuđa i jedan broj vodećih državnih tužilaca protiv mafije.

Iz Koldiretija su naveli da gangsteri zarađuju na razne načine, od krivotvorenja priznatih proizvoda, kao što su devičansko maslinovo ulje i mocarela, do krađe celih stada životinja i celog roda poljoprivrednih kultura. Takođe se šire i u distibutivnoj i prodajnom mreži, što je dovelo do povećanja cena za potrošače.

U izveštaju se dodaje da su zbog previranja u bankarskom sektoru i pada prinosa na obveznice, pojedini investitori sredstva ponudili ilegalnim poljoprivrednim subjektima, ulazeći u neuobičajeno ulaganje koje Italijani nazivaju "kaljanje novca".

Svetska banka procenjuje da poljoprivreda učestvuje sa oko 2,2 odsto u italijanskom bruto društvenom proizvodu i da zapošljava oko četiri procenta radne snage.

Koldireti je pozvao vladu na jačanje pravnog okvira za odbranu poljoprivrednika od mafijaških bandi, navodeći da bi taj sektor mogao da generiše mnogo više bogatstva ako se oslobodi od organizovanog kriminala, prenosi Rojters.

Foto Tanjug/J. Pap, ilustracijaVaša reklama ovde:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja