EVROPA NA IVICI GRAĐANSKOG RATA: Zapadni generali upozoravaju - naoružajte se i spremite se za borbu
Foto: Shutter

Rizik od destabilizacije sve jači

EVROPA NA IVICI GRAĐANSKOG RATA: Zapadni generali upozoravaju - naoružajte se i spremite se za borbu

Planeta -
General Andre Blatmann, načelnik Oružanih snaga Švajcarske tvrdi da je Evropa samo na korak od građanskog rata i čak savetuje svoje zemljake da se još naoružaju

U brošuri Islamske države se navodi da njeni pripadnici koji žive na Zapadu treba da se utope u masu, a da kad izvrše terorističke napade, treba da dođu na front ili završe svoje živote u samoubilačkom napadu. Na taj način će se skoro potpuno umanjiti rizik od curenja informacija.

General Andre Blatmann, načelnik Oružanih snaga Švajcarske tvrdi da je Evropa samo na korak od građanskog rata. Blatman čak savetuje svoje zemljake da se još naoružaju, iako se procenjuje da 8 miliona ljudi u Švajcarskoj poseduje od 2,3 do 4,5 miliona oružja. U jesen 2015. Švajcarska je održala vežbe pod nazivom "Koneks 15", čiji je scenario pretpostavio raspad Evrozone i zemalja koje se graniče sa Švajcarskom.

Takođe je trenutni načelnik švedske vojske, general Anders Branstrom, izjavio da "za nekoliko godina" može da se očekuje da u Evropi izbije rat- protiv dobro obučenih protivnika. U poslednjih nekoliko meseci, nekoliko stotina vojnika u Danskoj je dobilo posebnu obuku za slučaj rata sa imigrantima Početkom februara, šef norveške vojske Odin Johansen upozorio u Oslu da Evropa mora biti spremna da se bori za svoje vrednosti. "Evropa više ne može očekivati da živi u miru i sigurnosti, bez potrebe da brani svoje interese i vrednosti", rekao je.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Zastupnici teorije da EU drži sve pod kontrolom mogu biti ozbiljno šokirani kada pročitaju izveštaj Evropskog parlamenta u kome se navodi da javnost treba da bude obaveštena o "opasnosti od terorističkog napada, upotrebe hemijskih, bioloških, radioloških, i čak nuklearnog materijala".

Potvrđeno je da je Islamska država regrutuje hemičare, fizičare i kompjuterske naučnike kako bi u EU koristila oružje za masovno uništenje. Prema Volfgangu Rudišhauseru, direktoru Centra NATO za oružja za masovno uništavanje "Islamska Država ima znanje za stvaranje oružja za masovno uništenje, i ona je došla do ozbiljnih stručnjaka".

Britanski Skaj njuz je uspeo da nabavi snimke koji ovo potvrđuju. ISIS već drži u svom arsenalu rakete sposobne za obaranje komercijalnih aviona i samohodna vozila koja se mogu koristiti u napadima. Imaju lutke u ljudskom obliku koje bilo koji elektronski uređaj sprečavaju da proceni da li je vozač aautomobila miniran, jer se lutka termostatom zagreva do temperature tela. ISIS takođe zna kako da pretvoriti ofanzivne bombe u rakete zemlja-vazduh. Takva raketa bi mogla da sruši komercijalni avion sa efikasnoššu od 99%.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Drugi ozbiljan udarac zagovornika teorije da je EU bezbedno mesto za život je pisanje norveškog lista "Dagbladet" o dve terorističke ćelije "Islamske države" specijalno obučene da vrše napade u Evropi. Članovi prve, koja je brojala 300 ljudi, su već stigli u Evropu, u koju se uvuklo njih 272. Njima je rečeno da idu u ilegalu. Ova prva grupa terorista je obučena u vršenju dve vrste napada, a u izveštaju Europola se kaže da će ti napadi biti prvenstveno usmereni na "meke mete", tj ranjive instalacije i civile.

Čak i ako bi se službe bezbednosti uspešno infiltrirale u islamsku zajednicu, pretnja ne mora da dolazi spolja, jer u Nemačkoj na primer deluju salafije koji pokušavaju da regrutuju izbeglice. Ako je verovati nemačkom "Bildu", za praćenje jednog nemačkog džihadiste 24 časa dnevno je potrebno najmanje 60 policajaca.

Ovaj problem je dobro opisao Udo Ulfkote, bivši glavni urednik "Frankfurter algemajne cajtunga", posle posete nemačkom graničnom gradu Pasauu i austrijsko slovenačkoj granici blizu Graca.

"Na oba granična prelaza slobodno se prenosilo oružje u pravcu Nemačka, i deca namenjena za zlostavljanje. Ne, to mi nisu rekli teoretičari zavere, već pripadnici vladinih službi bezbednosti na licu mesta. Razgovarao sa političarima, gradonačelnicima i zvaničnicima bezbednosnih službi, u oblastima oko češke granice, na granici Austrije i Nemačke, i blizu granice austrije i Slovenije. Oružje i droga se krijumčare sa talasima izbeglica. Svim organima bezbednosti duž trase migrantskog cunamija je ovo jasno, ali se niko ne usuđuje da vrši inspekciju imigranata, jer bi političari to videli kao "provokaciju" koja bi imala nesagledive posledice", napisao je Ulfkote.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Unutrašnja destabilizacija

Pored jasnih znaka spoljne destabilizacije EU, postoji i unutrašnja destabilizacija i sve intenzivnija polarizacija društvenih grupa. Na primer, francuska policija procenjuje da je prošle godine broj antisemitskih napada u Francuskoj porastao za 85% u odnosu na 2014. Tu su i borbe između anarhista i PEGIDE u Nemačkoj. Ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Ralf Jeger naglašava da ekstremne desničarske grupe ne žale trud da osvoje glasove "pristojnih građana" koji su zabrinuti za tok stvari u Nemačkoj, a čini se da su u tome sve uspešnije.

Arnold Pliker, predsednik jednog od policijskog sindikata NRV, kaže da u nekim nemačkim gradovima postoje "zone straha" u okviru kojih je policiji izuzetno teško da deluje protiv kriminalaca. U svetlu pridošlih informacija o planiranim terorističkim napadima u Evropi, građani Zapadne Evrope (uglavnom oni, osim ako se stvari ne promene) će morati da se postepeno naviknu na život uz mogućnost iznenadne smrti u terorističkom napadu. Nešto što je postalo uobičajeno na Bliskom istoku.

(New eastern outlook, priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track