IZBORILI POSEBAN STATUS: Britanija ostaje u EU
Foto: Rojters

Fer sporazum

IZBORILI POSEBAN STATUS: Britanija ostaje u EU

Planeta -
Lideri EU su se dogovorili o uslovima kako da zadrže Britaniju u EU, napisala je na Tviteru predsednica Letonije Dalija Gribauskaite

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker večeras su izneli nacrt sporazuma o ostanku Velike Britanije u EU koji ima, kako su naveli, velike šanse da bude prihvaćen.

Lideri EU su se dogovorili o uslovima kako da zadrže Britaniju u EU, napisala je u međuvremenu na Tviteru predsednica Letonije Dalija Gribauskaite. "Sporazum je načinjen, drama je završena", napisala je ona, prenosi Rojters.

Tusk je kazao da smatra da je reč o izbalansiranom i fer kompromisu koji svi mogu prihvatiti, prenosi Rojters.

Lideri EU i britanski premijer Dejvid Kameron danas u prepodnevnoj rundi razgovora nisu postigli konkretan dogovor o britanskim uslovima za ostanak u EU, pa je popodnevni sastanak otkazan i odložen za večeras.

Kameron: Dogovorio sam specijalni status Velike Britanije u EU

BRISEL - Britanski premijer Dejvid Kameron saopštio je večeras da je s liderima EU postigao dogovor koji će omogućiti specijalni status Velike Britanije u EU. "Ispregovarao sam dogovor koji će dati Velikoj Britaniji specijalni status u EU. Preporučiću ga sutra Vladi", naveo je Kameron na Tviteru i najavio konferenciju za novinare. Prethodno je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk objavio da je postignut dogovor lidera EU za ostanak Velike Britanije u EU. "Dogovor. Jednoglasna podrška za novo rešenje za Veliku Britaniju u EU (UK in EU)", napisao je Tusk na Tviteru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja