TRAMP: Papa je bruka za crkvu! FRANJA: Donalde, ti nisi hrišćanin!
Foto: Reuters 12/2015

Američki izbori postaju sve luđi

TRAMP: Papa je bruka za crkvu! FRANJA: Donalde, ti nisi hrišćanin!

Planeta -
Rimokatolički poglavar optužio milijardera da nije pravi vernik jer želi da gradi zidove, on odgovorio da je pontifeksovo ponašanje sramno

VAŠINGTON - Američke predsedničke izbore mnogi nazivaju najvećim političkim cirkusom na svetu, a da taj cirkus, inače ovog puta već prilično neverovatan, postane još bizarniji potrudio se i sam papa Franja.Rimokatolički poglavar uključio se u predsedničku kampanju kritikujući milijardera Donalda Trampa, na šta mu ovaj nije ostao dužan.Tokom posete Meksiku papu su novinari pitali šta misli o Donaldu Trampu i njegovoj ideji izgradnje zida na granici te zemlje i SAD.- Osoba koja misli samo o izgradnji zidova, gde god oni bili, a ne gradi mostove, nije hrišćanin. Toga nema u jevanđeljima - rekao je papa.Tramp nosi BiblijuNa direktno pitanje da li bi američki katolici trebalo da mu daju glas, odgovorio je:- Neću se mešati u to. Ali samo ću da kažem da ako je rekao to o zidovima, onda nije hrišćanin.Naravno, ova izjava izazvala je buru u Americi, gde religija igra veliku ulogu u kampanji, pa zbog kritika da se ne ponaša kao hrišćanin Tramp već neko vreme nosi Bibliju na svoje skupove.- Ako i kad Islamska država napadne Vatikan, a svi znaju da je to jedan od glavnih ciljeva IS, mogu da obećam da će papa tada poželeti da je Donald Tramp predsednik, jer bi on to sprečio. Meksičke vlasti su me napale kod pape jer žele da nastave da kradu od SAD, a znaju da im ja to neću dopustiti, pa koriste papu kao piona. Za jednog religijskog lidera sramno je da ispituje nečiju veru. Hrišćanin sam i kao predsednik neću dozvoliti da hrišćanstvo bude napadano i slabljeno - rekao je Tramp.Politička figuraOn je dodao i da je papa loše obavešten i da je politička figura.- Hvala Bogu na tome što sam politička figura jer je Aristotel ljude definisao kao političke životinje. To znači barem da sam čovek - odgovorio je papa.Američki analitičari kažu da, uprkos tome što zabavlja ljude, ova rasprava neće previše naškoditi Trampu, jer njegovi glasači i nisu katolici, već protestanti, koji po pravilu nemaju dobro mišljenje o Vatikanu.Američki potpredsednik Džo Bajden izjavio je da bi Donald Tramp mogao da pobedi na stranačkim izborima i da bi ga trebalo ozbiljno shvatiti na predsedničkim izborima 8. novembra.

Dan SkavinoPAPA ŽIVI IZA ZIDOVAMnogi glasači Donalda Trampa napad na njihovog kandidata shvatili su ozbiljno, pa su rešili da odgovore.- „Ljudi koji grade zidove nisu hrišćani“, rekao je papa Franja, koji živi u Vatikanu, džinovskoj tvrđavi s ogromnim zidovima - rekao je Dan Skavino, jedan od vođa Trampovog izbornog štaba.Osoba koja misli samo o izgradnji zidova, gde god oni bili, a ne gradi mostove, nije hrišćanin. Toga nema u jevanđeljima.Hvala Bogu da kaže da sam politička figura jer je Aristotel ljude definisao kao političke životinje. To znači barem da sam čovek.Ako i kada IS napadne Vatikan, mogu da obećam da će papa tada poželeti da je Donald Tramp predsednik.Sramno je da verski poglavar ispituje nečiju veru. On je nedovoljno obavešten, politička je figura i pion Meksika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track