(VIDEO) ČIST KOMUNIZAM U KANADI: U ovom gradu nema beskućnika
Foto: Profimedia

Svi imaju krov nad glavom

(VIDEO) ČIST KOMUNIZAM U KANADI: U ovom gradu nema beskućnika

Planeta -
Gradske vlasti Medisin Hata odlučile da svih 60.000 stanovnika moraju da imaju krov nad glavom i plaćaju ga onima koji nemaju.

Smeštaj u dostupne kuće i stanove, o trošku zajednice, obavezan je za svakoga ko je proveo više od 10 dana u skloništu za beskućnike u Medisin Hetu, gradu u provinciji Alberti.

Gradonačelnik Ted Klagston, koji je propisao pravilo, kaže da uvek ima mesta i dao je nadležnim službama rok od deset dana da nađu smeštaj onima kojima je potrebno. U tom roku vlasti moraju dapronađu adekvatan smeštaj, a beskućnici mogu da žive na ulici ili u skloništu - ali ne duže od 10 dana.

Ted Klangston: Uvek ima mesta za svakog (Foto: Printscreen YouTube)
Ted Klangston: Uvek ima mesta za svakog (Foto: Printscreen YouTube)

"Zbrinjavanje na prvom mestu je projekat koji je postavio stvari na svoje mesto. Naime, ranije si, ako želiš dom, morao da se skineš s alkohola i droga, a tek onda ti obezbedimo smeštaj. Međutim, teško je se odviknuti se od narkotika kad živiš na klupi u parku ili ispod mosta", rezonuje Klagston.

Projekt je započeo 2009, kada su gradske vlasti sagradile kuće za oko 900 beskućnika. Računica je jasna: jedan beskućnik košta Kanađane oko 100.000 dolara godišnje, a izgradnja stana oko 20.000.

Otkako su sklonili beskućnike s ulice, drastično je opao broj intervencija hitnih službi, policije i bolnica.

“Ovo je najjeftiniji i najhumaniji način da se s ljudima ljudski postupa", zadovoljan je gradonačelnik Medisin Hata.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track