GLASANJE: Biznismeni odlučuju da li Britanija ostaje u EU!
Foto: Reuters 02/2016

Uloga privrednika presudna na referendumu

GLASANJE: Biznismeni odlučuju da li Britanija ostaje u EU!

Planeta -
Protiv odluke premijera Dejvida Kamerona da podrži ostanak u Evropskoj uniji ustalo je čak šestoro članova njegovog kabineta. Međutim, podršku mu pružaju predstavnici industrije

LONDON - Stanovnici Velike Britanije će 23. juna na referendumu odlučiti da li žele da njihova zemlja ostane članica Evropske unije, a kampanja za ostanak je već počela i nju vode premijer Dejvid Kameron i velike kompanije.Kako tvrdi predsednik vlade Britanije, napuštanje Unije, sa čijim članicama se on u petak dogovorio o specijalnim uslovim za svoju zemlju, bio bi „odlazak u mrak“ i to bi razorilo ekonomiju te države.Lažni osećaj- Ako Britanija napusti EU, to bi moglo da nam da osećaj da smo suvereni, ali pitanje je da li bi to bilo stvarno. Da li bismo imali moć da pomognemo privredi i omogućimo joj da ne bude diskriminisana u Evropi? Ne! Imali bismo iluziju suvereniteta, ali nikakvu moć i kontrolu. Jednostavno, ništa ne bismo mogli da uradimo - rekao je Kameron.

Međutim, britanski premijer se juče našao u problemu jer je čak šest članova njegovog kabineta rešilo da ne stane uz njega, već da se priključe kampanji za odlazak iz Unije.- Budućnost Britanije možemo sačuvati samo ako ponovo postanemo suverena zemlja, sa britanskim zakonima donetim u britanskom parlamentu - rekla je Prajti Petel, ministarka za zapošljavanje.Jasna porukaU pomoć Kameronu došli su predstavnici velikog kapitala, pa je Kerolin Ferbern, direktorka Konfederacije britanske industrije, rekla da su privrednici za ostanak u Uniji.- Članstvo Britanije u EU je neophodno zato što je jaka i konkurentna evropska ekonomija korisna za sve, ona nam donosi stalni privredni rast i prosperitet - tvrdi ona.Situaciju na sličan način vide i drugi industrijalci.- Izlazak iz EU znatno bi pogoršao položaj Britanije jer bi zemlja izgubila uticaj na svetskoj ekonomskoj sceni. Za energetsku industriju mnogo je bolje da ostanemo u EU - rekao je Bob Dadli, izvršni direktor „Britiš petroleuma“.Predsednik investicione banke Morgan Stenli Kolm Keleher kaže da bi londonski Siti izgubio status bankarske prestonice sveta i da bi mnoge banke bile besne i napustile poslovanje u Britaniji.

RAZLOZI ZA OSTANAKKonkurentnost EUKonfederacija britanske industrije jasno je podržala ostanak jer veruju da je jaka i konkurentna evropska ekonomija korisna i za firme sa Ostrva.Radna mestaPredstavnici banaka u slučaju odlaska iz EU premestiće poslovanje u Pariz i Britanija će ostati bez najmanje 1.000 radnih mesta u tom sektoru.Zaštita funteNapuštanje Unije moglo bi da dovede do sloma bankarskog sektora, kao i do drastičnog pada britanske funte, koja bi bila slabija od američkog dolara.RAZLOZI ZA ODLAZAKNezavisnost ekonomijePojedini ekonomisti veruju da bi napuštanje EU Britaniji donelo punu nezavisnost ekonomije i da dugoročno ne bi nimalo naškodilo finansijama Ostrva.Ukidanje EU propisaNeki analitičari smatraju da bi napuštanje Unije bilo dobro jer Britanija više ne bi morala da se pridržava evropskih propisa koji nekad drastično smanjuju profit.Smanjenje birokratijePlaćanje evropskih službenika veliki deo Britanaca smatra nepotrebnim i nadaju se da bi odlazak smanjio njihov broj i doveo do znatnih ušteda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja