VOJNI VRH U PRIPRAVNOSTI, ČEKA SE OBAMINA ODLUKA Putin hoće da njegovi špijunski avioni lete nad SAD
Foto: AP

Otvoreno nebo

VOJNI VRH U PRIPRAVNOSTI, ČEKA SE OBAMINA ODLUKA Putin hoće da njegovi špijunski avioni lete nad SAD

Planeta -
Rusija će zatražiti dozvolu od SAD da leti preko teritorije Amerike najmodernijim špijunskim avionaima koji su opremljeni digitalnim kamerama najnovije generacije.

Moskva i Vašington imaju sporazum o tovorenom nebu koji omogućava nenaoružane posmatračke letove na teritoriji svih država članica.

Vojni i obaveštajni zvaničnici u SAD strahuju da bi Rusija ovo iskoristila za kršenje ovog sporazuma.

Rusija će formalno zatražiti dozvolu Komisiji koja se nalazi u Beču što će Baraka Obamu staviti pred težak izbor. Da li dozvoliti ruskim špijunskim avionima da lete preko teritorije SAD u trenutku kada Stejt Department tvrdi da Moskva ne ispunjava sve tačke dogovora.

Takođe ovaj zahtev dolazi u trenutku najvećih tenzija između dve zemlje još od Hladnog rata.I dok pojedini američki visoki vojni zvaničnici upozoravaju da bi Moskva ovo iskoristila da prikupi potrebne podatke o SAD, s druge strane ima i onih u američkoj vojsci koji kažu da nema razloga za strah.

Naime, kako tvrde, prema sporatzumu sve što Rusi budu slikali moraju da podele sa Amerikancima.

Sumnje u dobre namere ruskih volasti stvorene su zbog ograničenja koje je ta zemlja uvela mimo potpisanog sporazuma. Tačnije Rusija je ograničila nadgledanje iz vazduha nad teritorijom Moskve, Abhazije i Južne oSetije.

(AP/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track