BELA KUĆA ODALA: Severna Koreja nam je ponudila mirovni sporazum, ali smo ih odbili
Foto: Profimedia

Da nisu testirali bombe...

BELA KUĆA ODALA: Severna Koreja nam je ponudila mirovni sporazum, ali smo ih odbili

Planeta -
Iz Bele kuće tvrde da su vlasti Severne Koreje ponudile mirovni sporazum SAD-u, ali da su odustali od predloga nakon što je zvanični Vašington ostao uporan u zahtevu da u sporazum bude uvršćena i denuklearizacija Severne Koreje.

"Razmotrili smo njihov predlog, ali smo im dali do znanja da proces denuklearizacije mora da bude deo svake diskusije", izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest i dodao da će biti teško prevazići razlike na relaciji Vašingtona i Pjongjanga sve dok Severna Koreja bude insistirala na razvoju nuklearne tehnologije.

Portparol Ernest nije otkrio kada je Severna Koreja dostavila pomenuti predlog za pomirenje. Po okončanju Korejskog rata 1950-1953. godine, Severna Koreja je postigla dogovor o prekidu vatre, ali ne i mirovni sporazum sa SAD. Upravo zbog toga SAD i dalje u Južnoj Koreji angažuje blizu 30.000 vojnika.

Severna Koreja je početkom ove godine izazvala oštre kritike međunarodne zajednice sa SAD-om na čelu zbog testiranja razorne hidrogenske bombe, a potom i početkom februara kada je lansirala raketu dugog dometa sa satelitom.

Američki predsednik Barak Obama je prošle nedelje odobrio i nove sankcije zbog poslednjih provokacija već izolovane Severne Koreje. Sutra će o tim pitanjima razgovarati i šefovi američkih i kineskih diplomatija Džon Keri i Vang Ji.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track