SPREMAJU SE ZA NAJGORE: Vlasti u Kijevu spremaju podzemna skloništa za slučaj nereda
Foto: AP

Strahuju od protesta

SPREMAJU SE ZA NAJGORE: Vlasti u Kijevu spremaju podzemna skloništa za slučaj nereda

Planeta -
Zgrade državnih institucija povećavaju zaštitu: u zgradama Vlade i administraciji predsednika dežuraju pripadnici Nacionalne garde, vrata Vrhovne rade su armirana, u Vladinom kvartu se proveravaju skloništa i podzemni prolazi, piše list Vesti.

U Vladinim institucijama Ukrajine pojačavaju zaštitu zbog protestnih akcija i sukoba između policije i ekstremista.

"Sada su čak i pratnju pojačali naoružanim ljudima, dok su u dvorištu Vlade i unutar same zgrade naoružani pripadnici Nacionalne garde. Video sam ih sa prozora komiteta u ulici Sadovoj", navodi list reči poslanika iz Bloka Petra Porošenka Sergeja Koplina. On dodaje da su vlasti počele da proveravaju skloništa i podzemne prolaze u zgradi Vlade i administraciji predsednika.

"Tamo je veoma raširena mreža podzemnih prolaza… Iz Vlade ili administracije predsednika može se izaći na stanicu metroa ’Kreščatik‘ i doći skoro do ’Šuljavki‘“, naglasio je Kaplin.

Bivši poslanik Taras Čornovil izjavio je da je najslabija sa tačke gledišta mesta zgrada Vrhovne rade.

"Naravno, tamo postoji podzemni prolaz koji vodi u komitet na ulici Sadova… Na primer, na prozorima Rade čak nema ni rešetaka, osim što su vrata ojačana dodatnim armiranim roletnama, koje je teško skinuti“, kaže on.

Kijevljani često protestuju nezadovoljni politikom ukrajinske vlade (Foto: Printscreen YouTube)
Kijevljani često protestuju nezadovoljni politikom ukrajinske vlade (Foto: Printscreen YouTube)

Sagovornik koji je hteo da ostane anoniman, jedan od bivših činovnika predsedničke administracije, potvrdio da u Vladinom kvartalu postoji mnogo podzemnih hodnika. Na primer, kada su demonstranti držali pod opsadom zgradu adminstracije predsednika i Vladu tokom "narandžaste revolucije", službenici su dolazili na posao kroz vrata u jednom od prolaza na stanici metroa "Kreščatik".

(Rs.sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track