OBUĆARI I LEKARI: Ovim poslovima su se bavili zloglasni diktatori pre nego što su stupili na vlast
Foto: Profimedia, Wikipedia, Profimedia

Zanimanja

OBUĆARI I LEKARI: Ovim poslovima su se bavili zloglasni diktatori pre nego što su stupili na vlast

Planeta -
Diktatori se u današnje vreme obično pamte po negativnom, budući da glavni deo svoje karijere provedu u besnoj vladavini, obračunu sa političkim i drugim neprijateljima i izgrade kult ličnosti.

Međutim, ko su bili diktatori pre nego što su postali zločinci? Mnoge je kroz istoriju čudilo čime su se oni bavili pre nego što su došli na vlast. Evo samo nekoliko interesantnih primera:

Benito Musolini pre nego što je mirnim maršom preuzeo Italiju i fašiste doveo na vlast radio je kao učitelj u osnovnoj školi, da bi se posle te kratke karijere prebacio u političko novinarstvo. Ostatak je istorija.

Benito Musolini, Foto: AP
Benito Musolini, Foto: AP

Severnokorejski lider Kim Il-sung je bio major u armiji SSSR-a tokom Drugog svetskog rata. Tridesetih godina prošlog veka vodio je gerilski otpor protiv japanske okupacije, a kasnije je i preuzeo korejski kontigent sovjetske armije u najkrvavijem ratu.

Josif Visarionovič Staljin je bio u crkvenoj školi, učio je teologiju, ali je odustao od tog poziva. Njegova majka je želela da on postane sveštenik, pa se priključio Bogosloviji u kojoj je boravio do 1899. godine. Zvanična istorija kaže da nije mogao da plaća smeštaj i da je zbog toga odustao, dok drugi tvrde da je izbačen zbog svojih političkih stavova.

Josif Visarionovič Staljin, Foto: Profimedia
Josif Visarionovič Staljin, Foto: Profimedia

Priču o Adolfu Hitleru već dobro znamo. Bio je zainteresovan za umetnost, a njegovi počeci vežu se za slikarstvo, kojim se aktivno bavio uprkos protivljenju oca. Akademija primenjenih umetnosti u Beču ga je odbila dva puta, a onda je napravio ono što je napravio.

Adolf  Hitler, Foto: Profimedia
Adolf Hitler, Foto: Profimedia

Pol Pot je kambodžanski diktator čiji je prvi posao bio profesorski. U jednoj privatnoj školi je predavao geografiju, istoriju i francusku književnost. Studirao je radio-elektroniku u Parizu, ali je kasniju karijeru posvetio revoluciji.

Pol Pot, Foto: Profimedia
Pol Pot, Foto: Profimedia

Idi Amin iz Ugande svoj prvi posao je imao u vojsci, ali ne kao vojnik. Radio je kao pomoćnik glavnog kuvara, da bi kasnije postao bokserski šampion, a bio je i nadareni plivač. Boksersku titulu držao je devet godina, od 1951. do 1960.

Idi Amin, Foto: Profimedia
Idi Amin, Foto: Profimedia

Predsednik Haitija Fransoa Duvalijer je diplomirao na medicinskom fakultetu 1934. godine. Radio je kao doktor do 1943. Tokom svog mandata dobio je i nadimak "Big Papa".

Nekadašnji prvi čovek Rumunije Nikolaje Čaušesku je završio samo osnovnu školu, a u svom selu je radio kao pomoćnik obućara.

Nikolaje Čaušesku, Foto: Vikipedija
Nikolaje Čaušesku, Foto: Vikipedija

Španski diktator Francisko Franko je celu karijeru proveo pri vojsci i s vojskom. Godine, 1915. postao je najmlađi kapetan vojske u istoriji zemlje. Studirao je vojnu akademiju u Toledu, a volontirao je u operacijama u španskom Maroku.

Francisko Franko, Foto: Profimedia
Francisko Franko, Foto: Profimedia

Pre nego što je postao jedan od najomraženijih ličnosti u francuskoj istoriji, Maksimilijan Roberspjer je odlično zarađivao radeći kao advokat. Pre političkog angažmana uspeo je da postane i sudija.

Čileanski diktator Augusto Pinoče studirao je geopolitiku na Ratnoj akademiji. Po vokaciji je pešadijski oficir. Sličnu istoriju ima i argentinski Horhe Rafael Videla, koji je celu karijeru proveo u vojsci. 1944. godine je diplomirao na Nacionalnom vojnom koledžu. Do 1973. godine postao je general u armiji Argentine.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track