RASKRINKALI IH MEDIJI: Francuski specijalci u tajnom ratu protiv džihadista u Libiji!
Foto: AP 21 11 2015

Nezvanična vojna akcija

RASKRINKALI IH MEDIJI: Francuski specijalci u tajnom ratu protiv džihadista u Libiji!

Planeta -
Francuski specijalci i komandosi obaveštajnih službi angažovani su u tajnim operacijama protiv takozvane Islamske države (IS) u Libiji zajedno sa SAD i Britanijom, objavio je francuski "Mond".

Prema pisanju pariskog dnevnika, francuski predsednik Oland je odobrio "nezvaničnu vojnu akciju" kako elitne jedinice oružanih snaga tako i komandosa obaveštajne agencije DGSE u Libiji, u kojoj postoje dve rivalske vlade i pustinjski delovi kojima niko ne upravlja. Takozvani "tajni francuski rat u Libiji" uključuje povremene ciljanje napade na lidere ultra radikalne, pripremljene diskretnim delovenjem na terenu, kako bi se usporilo njeno jačanje IS u Libiji, piše "Mond."

Ministarstvo odbrane je odbilo da komentariše tekst, ali izvor blizak ministru odbrane je izjavio da je naredio istragu o "kršenju tajnosti nacionalne odbrane" kako bi identifikovao izvore lista. Oland je rekao da je Francuska u ratu sa Islamskom državom od kada je preuzela odgovornost za terorističke napade u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi. Ministartvo odbrane je prethodno potvrdilo da je francuski avion nedavno izvodio izviđačke letove iznad Libije gde je Francuska imala vodeću ulogu tokom NATO kampanje 2011. godine koja je pomogla pobunjenicima da sruše režim Muamera Gadafija.

Američki avioni su prošlog petka pogodili kamp IS u Libiji ubivši gotovo 50 ljudi uključujući dvoje službenika ambasde Srbije koji su oteti u novembru, podseća Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track