MINISTRI KULTURE: Terorizam je naneo veliku štetu iračkom i sirijskom nasleđu
Foto: Kurir

Skup

MINISTRI KULTURE: Terorizam je naneo veliku štetu iračkom i sirijskom nasleđu

Planeta -
Terorizam je zajednička briga svih zemalja, istakao je turski ministar kulture i turizma Mahir Unal na sastanku sa kolegama iz zemalja Jugoistočne Evrope u Istanbulu.

Zemlje jugoistočne Evrope izrazile su zabrinutost zbog štete koja je naneta kulturnom nasleđu Iraka i Sirije. Sastanak ministara kulture zemalja jugoistočne Evrope je održan u Istanbulu pod predsedavanjem ministra Unala. On je istakao da je Turska pokazala veliki uspeh u mnogobrojnim međunarodnim organizacijama.

Mahir Unal
Mahir Unal

"Kulturno nasleđe danas, posebno spomenici prirode na Zemlji, čine smisao ljudskih vrednosti, života čoveka i veze koju čovek ostvaruje sa svetom. Kulturno nasleđe koje pokušavamo da sačuvamo danas predstavlja proizvod svega onoga što su ljudi uradili, čitavog truda koji su uložili i priču njihovih života. Mi, ministri kulture zemalja jugoistočne Evrope, smo se okupili kako bismo zaštitili kulturno nasleđe.Zajedničkim naporima nastavljamo ovu borbu. Svakako je neophodno da ovo kulturno nasleđe koje imamo sačuvamo i predamo generacijama koje dolaze", rekao je.

On je takođe istakao da ministri i predstavnici UNESCO-a na ovakvim sastancima mogu da razviju saradnju na kulturnom planu i da rade na očuvanju baštine. Jedan od najvećih zadataka je sprečavanje krijumčarenja kulturnih dobara iz zemalja jugoistočne Evrope ili dobara koja se krijumčare iz drugih država.

"Velika šteta je naneta kulturnim nasleđima u Iraku, kao i u Siriji. Vidimo da terorizam ne mari ni za šta što je kulturno, prirodno ili ljudsko, vidimo da terorizam ignoriše sve i vidimo da terorizmu prethodi nasilje i šteta izazvana istim. Naravno, ovo je zajednički problem svih zemalja", istakao je Unal na sastanku ministara kulture u Istanbulu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track