ZABRINJAVAJUĆE: U Japanu ima sve manje ljudi
Foto: Profimedia

Smrti premašuje broj rođenja

ZABRINJAVAJUĆE: U Japanu ima sve manje ljudi

Planeta -
Prema poslednjem popisu stanovništva, u proteklih pet godina Japan je ostao gotovo bez milion stanovnika. Ovo je prvi zabeleženi pad još od 1920. godine, a ono što je još više zabrinjavajuće, to je podatak da naučnici očekuju da će broj smrti nastaviti da premašuje broj rođenja.

Najveći pad, što i nije iznenađuje, zabeležen je u Fukušimi gde je 2011. godine došlo do nezapamćene nuklearne tragedije i cunamija. Ako se ova tendencija nastavi, imajući u vidu sadašnje stope, do 2060. godine japanska populacija biće umanjena za trećinu, a više od 40 odsto stanovništva imaće više od 65 godina, što nije sjajna perspektiva za već slabu ekonomiju.

Japanski premijer Šinzo Abe i njegova vlada uveli su neke smernice u cilju povećanja nataliteta, uključujući i poreske olakšice za rađanje dece. Takođe, mere za rešavanje neprijateljstva prema zaposlenim majkama u mnogim japanskim preduzećima biće uvedene, ali je za vladu kasno da u potpunosti zaustavi pad.

Ipak, jedno od rešenja moglo bi da bude naseljavanje migrantima, ali vlada je pokazala veoma malo interesovanja za menjanje vrlo stroge imigracione politike.

Stranci čine svega dve procenta japanske populacije, a među njima je najviše Korejaca.

Stope fertiliteta opadaju u gotovo svakoj zemlji na svetu, a, primera radi, populacija Sjedinjenih Američkih Država bi bez imigranata bila neuporedivo manja. Kako ljudi postaju sve bogatiji i obrazovaniji, imaju manje dece.

A zahvaljujući brojnim faktorima poput obrazovanja, gustine naseljenosti, visokih troškova života i slično, u Japanu se ovo dešava mnogo brže nego u ostatku sveta.

(Business Insider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track