(VIDEO) MUSLIMANI SE MASOVNO POKRŠTAVAJU U NEMAČKOJ: Tvrde da su razočarani u islam
Foto: Printscreen Youtube

Prelazak u hrišćanstvo

(VIDEO) MUSLIMANI SE MASOVNO POKRŠTAVAJU U NEMAČKOJ: Tvrde da su razočarani u islam

Planeta -
Izbeglice iz Irana, Avganistana i Pakistana u svojim zemljama nisu mogli da upražnjavaju hrišćansku veru, a sada se masovno pokrštavaju na bazenima u Nemačkoj.

"Dojče vele" se pita da li to čine iz ubeđenja ili zbog dobijanja azila? Nemački radio prenosi priču o 25-godišnjem Irancu Benjaminu koji je postao hrišćanin nakon par sekundi koje je proveo zaronjen u vodi gradskog bazena u Hamburgu. Krstio ga je sveštenik persijske zajednice. U njegovoj zemlji, onima koji pređu u hrišćanstvo, preti smrtna kazna.

"Danas počinje novi život – sada pripadam Isusu", radosno kaže Benjamin. Kako navodi "Dojče vele", takvu odluku nije doneo samo Benjamin, već više od 70 osoba koje stoje na ivici bazena u belim odelima na krštenje. Samo ove godine u toj zajednici je kršteno višše od 600 osoba. I druge zajednice beleže sve veći broj izbeglica koje traže učlanjenje. Zajednica Svetog Trojstva u Berlinu prošle godine je obavila 185 krštenja.

"Razlozi koji se navode u zahtevima za promenu vere su slični. Mnogi kažu da su razočarani islamom", kaže sveštenik Albert Babajan. Benjamin nemačkim novinarima takode navodi da je razočaran.

"U Iranu sam poceo da proučavam različite religije. Tada sam se upitao zašto ja u stvari sve vreme živim u strahu?", navodi Benjamin i objašnjava da je u Hamburgu sreo dvojicu hrišćana iz Irana i da je zahvaljujući njima pronašao novu zajednicu koja zbog sve većeg broja članova sada traži veće prostorije.

"Dojče vele" kaže da je za nemačke vlasti krštenje takozvani "samostalno i naknadno stvoren" razlog za traženje azila, a time i deo biografije potražioca koji mora da bude proveren. Prema navodima Saveznog ureda za migracije i izbeglice, verska pripadnost tražioca azila, čak i ako je osoba nedavno prešla u drugu veru, može da bude razlog za lakše dobijanje azila, jer toj osobi zbog prelaska u drugu veru u matičnoj zemlji preti progon. Nemački radio prenosi reči pastora Alberta Babajana koji tvrdi da ne sumnja u ljude koje je krstio.

Ipak, pre nego što neko bude kršten u persijskoj zajednici, on mora da prođe višemesečni verski kurs. U okviru tog kursa govori se o Bibliji, ali i uči nemački jezik.

"Posle toga ne bude svako kršten. Ako steknem utisak da neko ne veruje od srca, onda on mora još jednom da pohađa kurs", kaže pastor za "Dojče vele". Taj radio objašnjava da prelazak na hrišćanstvo ni u kom slučaju ne sprečava prisilni povratak azilanata u matične države i navodi da će u jednoj crkvenoj zajednici u Šlezvig-Holštajnu, koja ne želi da se njeno ime navodi, tri tražioca azila uskoro biti prisilno vraćena u svoje domovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track