Al Kaida htela avion da digne u vazduh
Foto: Rojters

Razotkriveni

Al Kaida htela avion da digne u vazduh

Planeta -
Eksploziv je trebalo da upotrebi bombaš samoubica u avionu i nijednoj avio kompaniji ni u jednom trenutku nije pretio rizik

VAŠINGTON - SAD su osujetile plan jemenske ćelije Al Kaide da digne u vazduh avion koji leti za SAD, na prvu godišnjicu ubistva Al Kaidinog vođe Osame bin Ladena 2. maja, saopštili su američki zvaničnici.Američki Federalni istražni biro (FBI) je naveo da istražitelji ispituju pronađeni eksploziv koji liči na unapređeni model bombe upotrebljene u tzv. božićnoj zaveri 2009. kada plastični eksploziv sakriven u donjem vešu jednog Nigerijca nije uspeo da se aktivira u avionu koji je leteo za Detroit.Zavera Al Kaide na Arabijskom poluostrvu otkrivena je u početnoj fazi i stanovništvo ni u jednom trenutku nije bilo u opasnosti, tvrde Bela kuća i vladine agencije."Eksploziv je trebalo da upotrebi bombaš samoubica u avionu i nijednoj avio kompaniji ni u jednom trenutku nije pretio rizik", rekao je agenciji AFP američki zvaničnik za borbu protiv terorizma koji je želeo da ostane anoniman.FBI je objavio da je improvizovana eksplozivna naprava zaplenjena u inostranstvu i da je veoma slična napravama kakve je Al Kaida na Arabijskom poluostrvu koristila u ranijim pokušajima terorističkih napada.

U njemu, kao ni u ranijim slučajevima, nije bilo metala da ih detektori metala ne bi otkrili.Informacije o zaveri objavljene su samo nekoliko dana posle prve godišnjice ubistva Bin Ladena u akciji američkih komandosa u Pakistanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track