NOVA LISTA NAJMOĆNIJIH PASOŠA: Amerika nije više prva! Saznajte ko je sada na vrhu, i gde je Srbija!
Foto: Printscreen Passport Index

NOVA LISTA NAJMOĆNIJIH PASOŠA: Amerika nije više prva! Saznajte ko je sada na vrhu, i gde je Srbija!

Planeta -
Kada je u pitanju prelaženje međunarodnih granica postoji jedan dokument koji otvara više vrata nego i jedan drugi. I ne, to nije pasoš SAD.

Naime, nemački državljani imaju mogućnost da uđu u 177 od 218 država bez vize barem sudeći prema istraživanju 2016 Visa Restrictions Index.

Ove godine se pokazalo da najveće svetske sile ne dominiraju u ovom području. Amerika, koja je bila prva 2014. i 2015. godine pala je na četvrto mesto.

Drugo mesto, odmagh iza Nemačke, je Švedska čiji građani imaju slobodan prolaz u 176 zemalja. Finska, Francuska, Italija, Španija i Velika Britanija su u vrhu još od 2013. i sada dele treće mesto, što pokazuje da su državljani Severne i Zapadne Evrope najprivilegovaniji.

Japan i Južna Koreja su prošle i predprošle godine bili među prve tri pozicije ali su ove godine pali na peto odnsono šesto mesto. Belgija, Danska i Holandija dele četvrto mesto sa SAD.

Da moć izražena u deviznim rezervama ili naoružanju ovde ne igra nikakvu ulogu svedoči i činjenica da je Rusija zauzela 48. a Kina 87. mesto.

Među "najgorim" ili ako hoćete najslabijim pasošima su avganistanski, pakistanski, irački, somalijski i sirijski.

A gde smo tu mi?

Srbija je već dve godine na 43. mestu što je svakako mnogo bolje u odnosu na period od 2006. do 2009. kada smo bili šezdeset i neki. Ipak naš pasoš se najbolje kotirao 2013. i 2014. kada smo bili na 37. odnosno 35. mestu. Među bivšim republikama SFRJ najbolje stoji Slovenija čiji pasoš je na 12. mestu a zatim sledi Hrvatska čija se putovnica stacionirala na 24. poziciji. Ostale komšije su slabije od nas. Pasoš Makedonije je na 45, Crne Gore na 47, a BiH na 52. mestu.

(CNN/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track