POSLE GODINU DANA U SVEMIRU: Američki i ruski astronauti se najzad vraćaju kući
Foto: Profimedia

Avantura

POSLE GODINU DANA U SVEMIRU: Američki i ruski astronauti se najzad vraćaju kući

Planeta -
Jedno od najdužih i najuzbudljivijih svemirskih putovanja približava se kraju. Američki astronaut Skot Keli i njegov ruski kolega Mihail Kornienko proveli su 340 dana u svemiru i spremni su da se najzad vrate na Zemlju.

Sletanje je planirano za 2. mart u 7.25 sati po moskovskom vremenu, u Kazahstanu. Keli i Kornienko biće u pratnji ruskog kosmonauta Sergeja Volkova koji je u orbiti proveo "samo" 182 dana. Na Zemlju će se vratiti ruskom svemirskom letelicom "Sojuz TMA-18M".

Tokom misije, dvojica astronauta su izvela skoro 400 eksperimenata i čak uspešno gajili cveće u svemirskoj stanici. Prešli su više od 143 miliona milja, što je otprilike razdaljina od Zemlje do Marsa. Takođe, mogli su tako 11.000 puta da vide izlazak i zalazak sunca.

Čitava misija bi trebalo da pokaže naučnicima kako da bolje organizuju dugačka putovanja po kosmosu, na primer do Marsa.

"Mogao bih da izdržim još 100 dana ili celu godinu kada bih imao dobar razlog za to. Ipak, radujem se što se vraćam kući", rekao je Keli.

On je hvalio i ruski Sojuz.

"To je poprilično uzbudljiva vožnja, nema sumnje. Čak i da sam mrzeo vreme provedeno u svemiru, uradio bih sve ponovo samo zbog tih 20 minuta u Sojuzu u povratku", kaže Keli.

Odmah po povratku Keli i Kornienko će biti sprovedeni na brojna testiranja kako bi se utvrdile fiziološke sposobnosti za sletanje na druge planete.

"Proverićemo da li mogu da ustanu, legnu ili stoje posle dugog leta", rečeno je iz Instituta za medikobiološke probleme ruske akademije nauka. Navodi se i da će njih dvojica morati da napuste svoju letelicu bez ikakve pomoći kako bi se simulirali uslovi koji bi vladali na Marsu.

Njihova misija najduža je od svih američkih svemirskih putovanja, ali ne i u istoriji. 1988. godine dvojica ruskih kosmonauta Vladimir Titov i Musa Maranov su proveli 365 dana na ruskoj stanici dok je Sergej Avdejev proveo 380 dana u orbiti 1999. godine.

Rekord drži Valerij Poliakov čije putovanje je trajalo 437 dana.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja