Najnovije vesti

RUSIJA PRETI SAD ATOMSKIM UDAROM: Severna flota priprema vežbu ispaljivanja 16 balističkih raketa
Foto: Printscreen YouTube

Karl Bilt upozorava

RUSIJA PRETI SAD ATOMSKIM UDAROM: Severna flota priprema vežbu ispaljivanja 16 balističkih raketa

Planeta
Ruski dnevnik izvestija navodi da se ruska Severna flota priprema za kontrolu borbene gotovosti svojih snaga nuklearnog zastrašivanja, što predstavlja vežbu koja nije izvođena već 25 godina

Dve ruske najnovije strateške nuklearne podmornice su spremne da otplove u Barencovo more. Jedna od njih će uskoro lansirati 16 interkontinentalnih balističkih raketa u jednoj salvi. Kako piše "Izvestija" Severni flota planira da ponovi sovjetsku vojnu operaciju "Behemot".

Podmornice "Jurij Dolgoruki" i "Vladimir Monomah" su spremne za vežbu, ali samo jedna od njih će lansirati svih 16 Bulava raketa u jednom plotunu.Planirano lansiranje se ne pominje na zvaničnim vojnim sajtovima, a novinska agencija Tass je prošle nedelje navela da će salva sastojati samo od dva projektila, a ne od 16.Podmornice klase Borej su glavni element u pomorskom delu nuklearne trijade Rusije.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

Sposobne su da nose 16 Bulava raketa, od kojih svaka ima šest do deset nuklearnih bojevih glava, i mogu ostati skrivene ispod ledene kape Arktika ledene kape i dostići cilj koji je dalji više od 9000 kilometara.Rusija planira da izgradi ukupno osam takvih podmornica. Tri su već u aktivnoj službi, a naredne četiri su u fazi testiranja ili su pod različitim fazama izgradnje."Behemot" je vežba koju je Sovjetski Savez izvršio 1991. godine kao mogući scenario nuklearnog rata protiv SAD i ona je izvedena da bi se potvrdila mogućnost i sigurnost brzog podvodnog plotuna.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

6. avgusta 1991. godine, podmornica "Novomoskovsk" je ispalila svih 16 SS-N-23 raketa, a salva je trajala 3 minuta i 44 sekundi, sa 14 sekundi drugim intervalom između pojedinačnih lansiranja. Tokom ove vežbe, prbi i šesnaesti projektil su pogodili svoje ciljeve na poluostrvu Kamčatka, a ostali su izvršili samouništenje u letu. Ovaj događaj se još uvek smatra svetskim rekordom.

(The Indepedent Barentz Observer - priredio M. Đorđević)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...