ALEKSEJ PUŠKOV: U Siriji se odlučuje o svetskom poretku, to nije samo lokalni rat
Foto: Printscreen YouTube

Otvoreno

ALEKSEJ PUŠKOV: U Siriji se odlučuje o svetskom poretku, to nije samo lokalni rat

Planeta -
"SAD znaju da gube na imidžu nezaobilazne nacije ako dožive neuspeh u Siriji, i toga je već mesecima svestan i državni sekretar Džon Keri", kazao je šef Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume bečkom dnevniku Prese.

Puškov je istakao da je Rusija danas, pored SAD i Kine, jedna od tri svetske sile, koja može nezavisno da donosi odluke na globalnom nivou i naglasio da je zvanična Moskva, kao svetska sila, u Siriji intervenisala preuzimajući odgovornost za stanje u svetu.

On takođe smatra da je EU zavisna od SAD. Puškov kaže i da Rusija neće upućivati kopnene snage u Siriju i da je cilj njenog angažovanja da podrži sirijsku vojsku i sve one koji se bore protiv terorističke Islamske države.

Puškov: Podržavamo Asada jer je on legitimni predsednik Sirije (Foto: Profimedia)
Puškov: Podržavamo Asada jer je on legitimni predsednik Sirije (Foto: Profimedia)

"Mi podržavamo Bašara al Asada jer je on još uvek legitimni predsednik Sirije i, uz izuzetak Kurda, jedina snaga u toj zemlji koja se na kopnu bori protiv Islamske države", naglasio je on. Puškov je negirao da Rusija želi da u Siriji očita lekciju Zapadu.

"Međutim, mi ne vidimo razlog da se držimo po strani kada su SAD u poslednje dve decenije, u kojoj su imale monopol na rešenju problema na Bliskom istoku, region kompletno uništile. Zapadni analitičari koriste pojam vakuuma, i to je je samo ljubazni način da se kaže da su Amerikanci doživeli potpuni neuspeh. Libija, Irak, Sirija, Jemen - SAD nisu ništa postigle osim haosa", uveren je on.

Tek je, kako je dodao, vojna akcija Rusije u Siriji uspostavila ravnotežu i omogućila političko rešenje i bez Rusije, uveren je on, sada u Siriji ne bi bilo primirja, pregovora, i Islamska država i Al Nusra bi sada između sebe delile Damask.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track