ČOVEČANSTVO NA PREKRETNICI: Na korak smo od rešenja jedne od najvećih misterija svemira!
Foto: Profimedija

ČOVEČANSTVO NA PREKRETNICI: Na korak smo od rešenja jedne od najvećih misterija svemira!

Planeta -
Naleti radiotalasa od nekoliko milisekundi koji se periodično javljaju u svemiru već godinama zbunjuju naučnike. Ipak, oni su sve bliži odgonetanju njihovog izvora.

Profesor Džejson Hesels sa Univerziteta u Amsterdamu i Holandskog instituta za radio astronomiju, vodeći naučnik istraživačkog tima, kaže da se nada da će zahvaljujući određivanju pravca iz kojeg talasi dolaze uspeti da odgonetne o kakvom je objektu reč.

Poslednji nalet ukazuje na to da se najverovatnije radi o “izuzetno moćnom objektu”, koji u toku jednog minuta proizvede nekoliko naleta.

“Pronalazak galaksije u kojoj se izvor nalazi ključno je za bolje razumevanje njegovih svojstava. Jednom kada precizno lociramo njegovu poziciju u okviru svemira, moći ćemo da uporedimo opservacije dobijene pomoću optičkog i rendgenskog teleskopa i vidimo da li se tamo nalazi galaksija”, rekao je Hesels.

Misteriozni radio talasi otkriveni su 2007. godine, a naučnici su prethodno pretpostavljali da su određeni kataklizmični događaji uništili njihov izvor. To može biti eksplozija zvezde, poznata kao supernova ili neutronska zvezda koja je kolabirala u crnu rupu.

Međutim, najnovije istraživanje, objavljeno u magazinu "Nature", pokazalo je da neki od naleta imaju drugi, permanentan izvor, piše "Dejli mejl".

Ove radio talase uočili su astronomi koji su analizirali podatke Arecibo radio teleskopa u Portoriku. Zabeleženi između maja i juna prošle godine, pokazali su slična svojstva sa onima zabeleženim 2012. godine.

“Znao sam odmah da će ovo otkriće biti izuzetno bitno za istraživanje neobičnih radio talasa”, izjavio je Pol Šolc, astronom sa Univerziteta “Mekgil”, koji je uočio nove signale.

Šolc i njegove kolege zabeležili su ukupno 10 brzih naleta radio talasa.

Konačan zaključak još nije donet, s obzirom na to da su nalazi kontradiktorni rezultatima istraživanja koje je prošle nedelje objavljeno u magazinu “Nature”. Sukob između dve studije mogao bi da se reši ukoliko se ispostavi da postoje bar dva različita izvora kratkih radio talasa.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track